Aandacht
voor jezelf

Aandacht besteden aan jezelf, of anders gezegd jezelf waarnemen is een eerste stap op weg naar verandering. 

Aandacht voor jezelf

Eerste stap naar verbinding met anderen?

Aandacht voor jezelf, of anders gezegd jezelf waarnemen is een eerste stap op weg naar verandering. Als je aandacht voor jezelf hebt zal je waarschijnlijk eerder de blokkades herkennen, die je belemmeren je met jezelf en anderen te verbinden.

Als ik stil sta bij mijn frustratie besef ik welke behoefte onvervuld is en gaat mijn geest op zoek naar een strategie om die te vervullen.

Een terugkerend patroon

Herken je een terugkerend patroon van ontevredenheid in je persoonlijke en in je werkrelaties en verlang je naar meer tevredenheid en samenwerking. Ben je op zoek naar ondersteuning en meer begrip van je vrienden, familie of collega’s op je werk? 

be the change

De eerste stap

De eerste stap om dit te bereiken is aandacht besteden aan jezelf om je gebruikelijke reactie en gedrag te herkennen, dat je misschien afhoudt van de werkplekervaring waar je naar verlangt. Ook al zou je van baan veranderen en je hebt je gebruikelijke reacties niet duidelijk voor ogen, zullen deze waarschijnlijk steeds weer opduiken.

Het eerste onderdeel bij Geweldloze Communicatie bestaat uit waarneming. Je gedrag waarnemen en leren je ermee te verbinden op het niveau van behoeften is een manier om je gebruikelijke reactiepatronen te verlaten. Naarmate je keer op keer de behoeften identificeert die wel of niet door je handelen vervuld werden  – vooral in situaties waarin je op je gebruikelijke wijze reageerde – opent zich in je ruimte om toekomstig anders te handelen.

Het leerproces

Stel, je reageert op je gebruikelijke wijze op een opmerking van een collega of van je vrien(in). Besteed bij een volgende keer als dit gebeurt, eerst aandacht aan jezelf in plaats van aan de ander. Bijvoorbeeld doordat je je collega beschuldigt, veroordeelt of een zoektocht onderneemt naar andere vormen van schuldtoewijzingen.

Je zou kunnen waarnemen dat je gebruikelijke reactie niet in overeenstemming is met je waarden. Wellicht ontdek je vervolgens welke behoeften je met je handeling wilde vervullen – bijvoorbeeld je behoefte aan respect, erkenning of ondersteuning – en bepaal je de behoeften die niet vervuld werden. Het logische resultaat van dit onderzoek leidt je naar de vraag: “Hoe kan ik bij een volgende keer anders handelen om mijn behoeften te vervullen?

Probeer het deze week eens uit

Sta deze week eens stil bij een van je gebruikelijke reacties die je met een collega, teamleider of klant had. Vraag jezelf of deze reactie in overeenstemming is met je waarden. Welke behoeften vervulde je met deze reactie? Welke behoeften bleven onvervuld.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere uitdagende veelvoorkomende werkplek situaties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie