gemiddelde leestijd ca. 5 min.
Aardig en
toegeeflijk zijn
Wanneer je probeert aardig te zijn, kun je gemakkelijk je grenzen opofferen om anderen tevreden te stellen.
Aardig, vriendelijk en toegeeflijk in relatie tot grenzen stellen
Een van de grootste misvattingen over Geweldloze Communicatie (GC) is dat je altijd aardig of zelfs toegeeflijk zou moeten zijn. Sommige mensen interpreteren deze methodiek onjuist als een gebrek aan grenzen. Dit is een misvatting, zowel over GC als over grenzen stellen. Grenzen stellen kan juist voortkomen uit zorgzaamheid voor jezelf, je relaties of andere belangrijke kwesties. Het stellen van grenzen creëert helderheid en veiligheid. GC gaat niet over aardig zijn – vooral als aardig zijn niet authentiek is. GC draait om oprecht zijn! En oprecht zijn betekent soms duidelijke grenzen stellen – vastberaden en met zorgzaamheid, als een daad van dienstbaarheid aan jezelf, anderen en/of de samenleving.
Aardig zijn en grenzen stellen
Wanneer je probeert aardig te zijn, kun je gemakkelijk je grenzen opofferen om anderen tevreden te stellen. Dit kan voortkomen uit de wens om aardig gevonden te worden of conflicten te vermijden. Maar aardig zijn zonder grenzen leidt vaak tot frustratie en het gevoel dat je over je heen laat lopen.
Voorbeeld:
Aardig zonder grenzen: Je zegt “Ja, natuurlijk” wanneer een collega vraagt om jouw vrije middag op te offeren, terwijl je weet dat je dit eigenlijk niet wilt.
Aardig met grenzen: “Ik zou graag willen helpen, maar mijn vrije middag is belangrijk voor me. Kunnen we samen naar een andere oplossing zoeken?”
Kern: Combineer aardig zijn met zelfbewustzijn en respect voor je eigen behoeften. Dit maakt aardig zijn krachtiger en duurzamer.
Vriendelijk zijn en grenzen stellen
Vriendelijk zijn gaat verder dan aardig zijn. Het draait om oprechte warmte en respect, zowel voor jezelf als voor de ander. Dit maakt het eenvoudiger om grenzen te stellen op een manier die verbinding bevordert.
Voorbeeld:
Vriendelijk zonder grenzen: “Natuurlijk, ik help je verhuizen,” terwijl je eigenlijk geen energie hebt.
Vriendelijk met grenzen: “Ik wil je graag helpen, maar ik ben erg moe. Kan ik op een andere manier bijdragen, bijvoorbeeld door de logistiek mee te plannen?”
Kern: Vriendelijk zijn met grenzen laat zien dat je om de ander geeft zonder je eigen welzijn te negeren. Het bevordert respect en wederzijds begrip.
Toegeeflijk zijn en grenzen stellen
Toegeeflijkheid komt vaak voort uit conflictvermijding. Hierdoor stel je geen grenzen, wat kan leiden tot gevoelens van uitputting of wrok. Toegeeflijk zijn kan een negatieve dynamiek in stand houden waarin je eigen behoeften consequent worden genegeerd.
Voorbeeld:
Toegeeflijk zonder grenzen: Je zegt “Geen probleem” wanneer je baas vraagt om structureel overuren te maken, terwijl je werk-privébalans al scheefloopt.
Toegeeflijk met grenzen: “Ik begrijp dat extra uren belangrijk zijn, maar ik heb mijn grenzen bereikt. Laten we bespreken hoe we dit anders kunnen aanpakken.”
Kern: Toegeeflijkheid kan ruimte maken voor tijdelijke harmonie, maar vaak ten koste van jezelf. Grenzen stellen voorkomt dat je jezelf verliest in het pleasen van anderen.
Vaardig worden in het stellen van grenzen
Hier zijn enkele manieren waarop Geweldloze Communicatie je kan helpen om grenzen op een verbindende manier te stellen:
Behoeften en strategieën: Zodra je begrijpt welke behoeften je probeert te vervullen, wordt het stellen van een grens een strategie ter vervulling van die behoeften.
Verzoeken doen in plaats van eisen stellen: GC leert je om verzoeken te doen die helder, uitvoerbaar en respectvol zijn.
Wat als de ander ‘nee’ zegt? Wanneer vertrouwen en veiligheid ontbreken, kun je als laatste redmiddel eenzijdige actie ondernemen om je behoeften te beschermen.
Beschermend versus bestraffend gebruik van macht: Gebruik macht-met om te beschermen en macht-over te vermijden.
"Grenzen stellen betekent niet nee zeggen tegen anderen, maar ja zeggen tegen jezelf."
Marshall Rosenberg
De kunst van het onderbreken
Een belangrijke vaardigheid binnen GC is de kunst van het onderbreken. Vaak wordt ons geleerd dat onderbreken onbeleefd is, maar GC laat zien hoe je op een respectvolle manier kunt onderbreken.
Voorbeelden:
Oprecht: “Ik moet nu even onderbreken, omdat ik een belangrijke afspraak heb. Kunnen we later verder praten?”
Empathisch: “Wat ik hoor, is dat je duidelijkheid wilt over de volgende stap. Klopt dat?”
Van conflict naar verbinding
Dit boek biedt niet alleen inzicht in de kracht van GC binnen het gezin, maar nodigt de lezer ook uit om zelf aan de slag te gaan met de technieken. Voor wie op zoek is naar handvatten om conflicten om te buigen naar verbinding, is Van conflict naar verbinding een bron van inspiratie.
Auteur: Ike Lasater
Grenzen stellen: Van conflict naar verbinding
Grenzen stellen vereist vaak wat Marshall Rosenberg ‘scary honesty’ noemde – beangstigende oprechtheid. Het vraagt moed om eerlijk te zijn over je grenzen, omdat je het risico loopt om afgewezen te worden, een conflict aan te gaan of iemand teleur te stellen. Veel mensen deinzen hiervoor terug, bewust of onbewust, uit angst voor de mogelijke gevolgen. Toch ligt juist in deze kwetsbaarheid de sleutel tot diepere verbinding en wederzijds respect.
Onthoud: Achter elk ‘nee’ schuilt een ‘ja’ voor een onvervulde behoefte. Door dit te begrijpen en te communiceren, kun je grenzen stellen zonder de verbinding te verbreken. Achter elk ‘nee’ schuilt een ‘ja’ voor een onvervulde behoefte. Door dit te begrijpen en te communiceren, kun je grenzen stellen zonder de verbinding te verbreken.
Wil je meer weten? Ontmoet Sophia
Heb je vragen over hoe je op een respectvolle en effectieve manier grenzen kunt stellen? Sophia staat klaar om je te helpen! Zij biedt praktische tips, inzicht en ondersteuning bij elke stap van het proces.
Sophia is jouw deskundige assistent op het gebied van interpersoonlijke communicatie. Ze is 24/7 beschikbaar om:
📌 Probeer eens:
“Sophia, hoe kan ik mijn grenzen duidelijk stellen zonder de ander te kwetsen?”
“Kun je me helpen met tips voor verbindend communiceren tijdens een conflict?”