gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Balans
vinden

Deze tip belicht de kracht van zelfempathie en het gebruiken van stille empathie voor het bereiken van innerlijke evenwichtigheid.

Zelfs als je geen enkele andere oefening doet, kan het consequent vervullen van je behoefte aan empathie op zich al levensveranderend zijn.

Balans vinden in het leven

Geweldloze Communicatie tip 6

Deze tip belicht de kracht van zelfempathie en het gebruiken van stille empathie als twee vaardigheden die je ondersteunen meer innerlijke ruimte en evenwichtigheid te creëren bij uitdagende situaties.

De vorige tip onderzocht de waarde van het gebruik van zelfempathie om je te helpen een moeilijk gesprek te voeren. Als gevolg hiervan verschuift de onderliggende intentie naar verbinding in plaats van verdediging, boosheid of pijn.

Eerst nadat je jezelf voldoende zelfempathie hebt gegeven kan je aandacht en focus pas naar de ander verschuiven. Je zou je dan kunnen afvragen: “Wat leeft er in de ander?

Als je deze vraag beantwoordt voordat je eigen behoefte is vervuld, is de kans groot dat je gaat analyseren. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken ‘hoe fout’ de ander is: “Niets van dit zou zijn gebeurd als hij niet zo’n eikel zou zijn geweest.” Echter, wanneer je empathie voor de ander voelt zou je je kunnen vragen: “Welke behoefte probeert hij te vervullen?

Door middel van stille empathie kun je aandacht aan deze vraag besteden. Dat werkt net zoals het geven van empathie, behalve dat je innerlijk onderzoek doet naar de ander in plaats van naar jezelf. Je raadt wat er gaande is met de ander en welke behoefte(n) hij door zijn gedrag probeert te vervullen.

Nadat je deze twee stappen hebt doorlopen zal je je houding, je lichaamstaal, je aanwezigheid en je intentie kunnen verplaatsen naar een plek voor meer begrip en openheid. Vanuit die plek kan je je eigen behoeften en die van de ander eerder vervullen.

Probeer het deze week zelf eens

Probeer deze week eens de stappen van zelfempathie te doorlopen voordat je aan een uitdagend(e) gesprek, vergadering of ontmoeting met een collega of teamleider begint. Ga net zo lang door totdat je een verandering in je intentie herkent, weg van oordelen, beschuldigen, of ‘gelijk willen hebben’.

 

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie