Mens en Communicatie

Be The Change
Je-dagelijkse-routines

Nieuwe bekwaamheden vergaren vraagt om het bedenken van nieuwe routines, die je eraan herinneren ze dagelijks te willen gebruiken.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

De tips 9 en 10 lieten je onder andere kennis maken met twee belangrijke processen: vieren en rouwen. Daarmee ben je in staat je leerproces te handhaven en te verdiepen. Niet alleen zul jij je uit een staat van beschuldigen en bestraffen kunnen halen, maar ook het spel van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie kunnen herkennen en verlaten. Je uitdaging ligt erin om beide processen in je dagelijkse rituelen te integreren.

Dagelijkse routines aanpassen

Echter, je gebruikelijke dagelijkse routines laten je gemakkelijk vergeten dat je eigenlijk Geweldloze Communicatie in je leven wilde integreren.

Je kunt jezelf aan de andere kant echter beloven dagelijks te oefenen. Niet alleen als een middel om je eraan te herinneren dat je deze vaardigheden onder de knie wilt krijgen maar ook om ze te gaan gebruiken. Overweeg je belofte op te schrijven en die vervolgens op je werk of thuis op een zichtbare plek neer te leggen Ten slotte zou je ook nog een vriend(in) als oefenmaatje voor extra portie aan betrokkenheid en ondersteuning erbij kunnen betrekken.

Een gemakkelijke manier om je dagelijkse oefenpraktijk vol te houden is met je partner of oefenmaatje het rouwen en vieren te oefenen. Hetzij in een persoonlijk gesprek, per telefoon of zelfs per e-mail. Hoe onbeduidend of schijnbaar onbelangrijk dit dagelijks oefenen ook mag lijken, het helpt je om je bewust te worden van de vier onderscheidingen van Geweldloze Communicatie. Je wordt je bovendien ook nog eens bewust van je eigen gedrag.

Beschrijf voor jezelf of aan je oefenmaatje een situatie waarover je rouwt. Omschrijf je waarnemingen vervolgens zonder oordeel en de behoefte(n) die niet vervuld werd(en). Vervolgens herhaal je de procedure maar beschrijf je nu een situatie die je wilt vieren en waarbij je behoeften wel vervuld werden.

Probeer deze week eens het volgende

Schrijf deze week eens je dagelijkse oefenpraktijk op en plaats die op een prominente zichtbare plek. Als het je inspireert ga op zoek naar een oefenmaatje die bereid is je te willen ondersteunen

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.