Mens en Communicatie

Be The Change
drie-soorten-verzoeken

Wanneer je iemand vraagt je te vertellen hoe hij zich voelt, nadat hij gehoord heeft wat je zei, probeer je in zekere zin de kwaliteit van de verbinding tussen jullie beiden te toetsen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

De huidige tip laat je kennismaken met drie soorten verzoeken, die je helpen de kwaliteit van een verbinding te testen. Deze manier van verzoeken doen, vergroten je vertrouwen en het vermogen om jezelf en andere te begrijpen.

Drie soorten verzoeken

Voel je je soms geremd als je op het punt staat een verzoek te doen? Mis je bijvoorbeeld duidelijkheid om in het moment de juiste woorden te kiezen. Of de juiste toon die je de zekerheid geven of je verzoek helder en uitvoerbaar is?

Volgens Ike Lasater – auteur van Woorden die werken op de werkplek – bestaan er drie soorten verzoeken. Soms kan nadenken hierover je ondersteunen de beste manier te vinden je verzoek te formuleren. In aanmerking komen de volgende verzoeken:

Actieverzoeken vragen om een gedragsverandering, hetzij van een ander of van jezelf. Dit zijn de verzoeken waarvan je denkt dat ze – mits ze worden uitgevoerd – je behoeften zullen vervullen. Een voorbeeld hiervan is: “Ben je bereid me een glas water te willen brengen?”

Dan zijn er nog twee soorten procesverzoeken. Deze verzoeken vragen iemand om je te vertellen wat ze je net hebben horen zeggen.

  1. Wanneer je anderen vraagt je te vertellen hoe ze zich voelen nadat ze gehoord hebben wat je zei, probeer je in zekere zin de kwaliteit van de verbinding tussen jullie te toetsen.
  2. Wanneer je iemand vraagt je te vertellen hoe hij zich voelt, kun je het beschouwen als een manier om te beoordelen of de boodschap – die je hebt verzonden – zo ontvangen is zoals je het bedoelde.

Bewustwording oefening voor deze week

Stel je in de komende week eens voor hoe je een procesverzoek kunt invoegen in een gesprek dat je recent hebt gevoerd of dat je nog gaat voeren. Hoe zou dit soort verzoek bijdragen aan de kwaliteit van de verbinding en aan de helderheid?

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.