Mens en Communicatie

Be The Change
de-vier-basisonderscheidingen-van-geweldloze-communicatie

Elke keer wanneer ik me met mijn eigen behoeften verbind, zal mijn intentie eerder begrepen worden.”

Woord vooraf

De bedoeling van deze tip is je in het bijzonder vertrouwd te maken met de vier basisonderscheidingen van Geweldloze Communicatie. Deze onderscheidingen zijn in het kort samengevat: waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken. Je kunt je hele persoonlijke communicatie ermee opbouwen. Deze en alle andere tips die volgen, geven je daarvoor de handvatten.

De vier basisonderscheidingen

Ben je ambitieus? Merk je dat je ongeduldig wordt? Ben je van plan je nieuwe Geweldloze Communicatie vaardigheden in je dagelijkse werkplekcommunicatie te integreren en wil je resultaten zien?

Het diepgaand leren herkennen en gebruiken van de basisonderscheidingen vereist namelijk een herprogrammering van je manier van denken. Als gevolg daarvan zul je vanuit een intentie kunnen handelen die eerder overeenkomt met je waarden. Anders gezegd: het vergt tijd en oefening.

De zogenaamde trainingscycluszin helpt je in het bijzonder in het begin de vier basisonderscheidingen die erin zijn opgenomen te onthouden.

Ten eerste identificeer je een waarneembaar gedrag, gevolgd door een gevoel en behoefte met als laatste een verzoek:
“Wanneer ik zie ….. voel ik me …. omdat ik …. nodig heb, ben je bereid mij te willen vertellen wat jou ervan heeft weerhouden om  …..”

Klik hier voor een volledig overzicht van de trainingscycluszin. 

Perspectief veranderend potentieel

Mensen die deze stap overslaan, hebben doorgaans meer tijd nodig om het perspectief veranderend potentieel van Geweldloze Communicatie echt te gaan leven, als het hen ooit gaat lukken. Het oefenen van deze trainingscycluszin is de meest effectieve manier om de basisonderscheidingen onder de knie te krijgen.

Als je het als een cruciale en noodzakelijke stap omhelst  –  in plaats van dit trainingsproces over te slaan – zal je de door jou nagestreefde doelstellingen ook weten te realise

Probeer het deze week eens uit

Neem deze week eens vaker de tijd, met de bedoeling, om over een gesprek na te denken dat je hebt gevoerd. Hoe zou je dit gesprek nu in het licht van de basisonderscheidingen kunnen herformuleren.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.