gemiddelde leestijd ca. 3 min.

De 4 stappen van
Geweldloze Communicatie

Deze tip wil je in het bijzonder vertrouwd maken met de vier basisonderscheidingen van Geweldloze Communicatie

Elke keer wanneer ik me met mijn eigen behoeften verbind, zal mijn intentie eerder begrepen worden.

De vier stappen van Geweldloze Communicatie

Tip 2

De bedoeling van deze tip is je vertrouwd te maken met de vier stappen van Geweldloze Communicatie. Deze stappen zijn in het kort: waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken. Je kunt je hele persoonlijke communicatie ermee opbouwen. Deze en alle andere tips die volgen, geven je daarvoor de noodzakelijke handvatten.

Ben je ambitieus? Merk je dat je ongeduldig wordt? Ben je van plan je nieuwe Geweldloze Communicatie vaardigheden in je dagelijkse werkplekcommunicatie te integreren en wil je resultaten zien?

Het diepgaand leren herkennen en gebruiken van de vier stappen vereist namelijk een herprogrammering van je manier van denken. Als gevolg daarvan zul je vanuit een intentie kunnen handelen die eerder overeenkomt met je waarden. Anders gezegd: het vergt tijd en oefening.

De zogenaamde trainingscycluszin helpt je in het bijzonder in het begin de vier stappen die erin zijn opgenomen te onthouden.

Ten eerste identificeer je een waarneembaar gedrag, gevolgd door een gevoel en behoefte met als laatste een verzoek:
“Wanneer ik zie ….. voel ik me …. omdat ik …. nodig heb, ben je bereid mij te willen vertellen wat jou ervan heeft weerhouden om  …..”

Mensen die deze stap overslaan, hebben doorgaans meer tijd nodig om het perspectief veranderend potentieel van Geweldloze Communicatie echt te gaan leven, als het hen ooit gaat lukken. Het oefenen van deze trainingscycluszin is de meest effectieve manier om de vier stappen onder de knie te krijgen.

Als je het als een cruciale en noodzakelijke stap omhelst  – in plaats van dit trainingsproces over te slaan – zal je de door jou nagestreefde doelstellingen ook weten te realiseren.

Probeer het deze week zelf eens

Neem deze week eens vaker de tijd, met de bedoeling, om over een gesprek na te denken dat je hebt gevoerd. Hoe zou je dit gesprek nu in het licht van de vier stappen van Geweldloze Communicatie kunnen herformuleren.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie