gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Faalangst
overwinnen

Oefenovereenkomsten bevrijden je onder andere van eventuele faalangst en ontmoediging en nodigen anderen uit je te ondersteunen bij je leertraject.

Tip 16 | Faalangst overwinnen

Meestal vergroot ik de kans te ontvangen wat ik nodig heb, als ik erom vraag.

Deze tip reikt je manieren aan Geweldloze Communicatie te gebruiken in je directe omgeving. Oefenovereenkomsten bevrijden je onder andere van eventuele faalangst en ontmoediging.

De vorige tip belichtte de mogelijkheden om Geweldloze Communicatie te oefenen met iemand uit je binnenste cirkel. Mensen die jou heel goed kennen en waarmee je een overeenkomst kunt maken die een bewustwordingsovereenkomst genoemd wordt. Niet alleen vraag je iemand bij zo’n overeenkomst je te ondersteunen meer bewust te worden van je taalgebruik, maar je ook te ondersteunen bij je intenties en het leren gebruiken van de vier basisonderscheidingen – waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken – van het Geweldloze Communicatie proces.

Stel, je oefent thuis met een van je familieleden de trainingscycluszin. Zonder je oprechte intentie om werkelijk te willen leren, zou je onoprecht over kunnen komen. Bijgevolg zouden je woorden stijfjes en geforceerd kunnen klinken en je ‘oude zelf’ en je ‘nieuwe zelf’ zouden in conflict met elkaar kunnen komen.

Een overeenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een bewustwordingsafspraak genoemd. Bij deze afspraak vraag je je oefenpartner of hij ermee instemt je te willen ondersteunen helderheid te creëren. Helderheid over de belangrijkste onderscheidingen van Geweldloze Communicatie:

1. Waarneming versus oordelen
2. Gevoelens versus gedachten vermomd als gevoelens
3. Behoeften versus strategieën en
4. Verzoeken versus eisen.

Als je met je oefenpartner bijvoorbeeld bespreekt hoe je werkdag is geweest, kan deze je telkens erop wijzen je verhaal in waarnemingen, gevoelens, behoeften en verzoeken te vertellen. Hierbij is het handig als je oefenpartner deze vier onderscheidingen begrijpt, maar het is niet helemaal noodzakelijk.

Bij zo’n overeenkomst vraag je iemand je niet alleen te ondersteunen meer bewust te worden van je taalgebruik, maar ook bij je intenties de vier basisonderscheidingen van Geweldloze Communicatie te gebruiken.

Probeer het deze week zelf eens

Met wie in je binnenste cirkel zou je een bewustwordingsafspraak kunnen sluiten? Bedenk tegelijk hoe je die overeenkomst zou kunnen formuleren en probeer het deze week meteen uit.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie