Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Gekwetste
gevoelens

Geef jezelf bij gekwetste gevoelens in stilte empathie, zonder jezelf te beschuldigen of te veroordelen en creëer daarmee innerlijke rust en ruimte.

Tip 5 | Leren omgaan met gekwetste gevoelens

Zolang jij je gekwetst voelt en je gedachten op drift zijn kun je je niet in anderen inleven, voordat je eigen behoefte aan empathie is vervuld.

Deze tip wil je vertrouwd maken met de vaardigheid van zelfempathie – jezelf in stilte empathie geven zonder jezelf te beschuldigen of te veroordelen. Daarmee creëer je voldoende innerlijke rust en ruimte om je rondtollende gedachten te bedaren.

Heb je je wel eens uit oogpunt van efficiency, productiviteit en teamwerk ertoe laten verleiden een conflict of aanvaring met een collega te bespreken, vóórdat je er klaar voor was? Omdat je zo snel mogelijk naar je werk wilde terugkeren, wilde je het conflict meteen bespreekbaar maken en op deze wijze de angel uit kwaadheid en frustratie halen.

Deze weg kan voor jullie beiden helaas juist tot meer afstandelijkheid en frustratie leiden.

Neem eerst een paar minuten de tijd om jezelf empathie te geven. Probeer in contact te komen met je gevoelens en behoeften, voordat je een ‘laten-we-het-uitpraten-gesprek’ met je collega of teamleider hebt.
Als je eraan denkt een moeilijk gesprek met iemand te hebben, aan een saaie vergadering deel te nemen of een uitdagende ontmoeting te hebben, geef je dan vooraf een dosis zelfempathie:

  1. Bepaal ten eerste – zonder te oordelen – wat je waargenomen hebt, wat werkelijk gezegd of gedaan werd.
  2. Bepaal vervolgens hoe je je hierbij voelt, zonder te analyseren.
  3. En ten slotte – bepaal zonder te beschuldigen – welke behoefte(n) door de woorden of acties wel of niet vervuld werden.

Terwijl je je met zelfempathie op deze ontmoeting voorbereid, let dan eens op of je enig verschil in je denken waarneemt en wat je voelt. Hoe heeft dit proces je intentie tijdens het gesprek veranderd?

Probeer het deze week zelf eens

Probeer deze week eens de stappen van zelfempathie te doorlopen voordat je aan een uitdagend gesprek, vergadering of ontmoeting met een collega of teamleider begint. Ga net zo lang door totdat je een verandering in je intentie herkent, weg van oordelen, beschuldigen, of ‘gelijk hebben’.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie