gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Gekwetste
gevoelens

Bij gekwetste gevoelens jezelf in stilte empathie geven zonder jezelf te beschuldigen of te veroordelen en daarmee innerlijke ruimte creëren.

Zolang jij je gekwetst voelt en je gedachten op drift zijn kun je je niet in anderen inleven, voordat je eigen behoefte aan empathie is vervuld.

Omgaan met gekwetste gevoelens

Geweldloze Communicatie Tip 5

Deze tip wil je vertrouwd maken met de vaardigheid van zelfempathie – jezelf in stilte empathie geven zonder jezelf te beschuldigen of te veroordelen. Daarmee creëer je voldoende innerlijke ruimte om je rondtollende gedachten te bedaren.

Heb je je wel eens uit oogpunt van efficiency, productiviteit en teamwerk ertoe laten verleiden een conflict of aanvaring met een collega te bespreken, vóórdat je er klaar voor was? Omdat je zo snel mogelijk naar je werk wilde terugkeren, wilde je het conflict meteen bespreekbaar maken en op deze wijze de angel uit kwaadheid en frustratie halen.

Deze weg kan voor jullie beiden helaas juist tot meer afstandelijkheid en frustratie leiden.

Neem eerst een paar minuten de tijd om jezelf empathie te geven. Probeer in contact te komen met je gevoelens en behoeften, voordat je een ‘laten-we-het-uitpraten-gesprek’ met je collega of teamleider hebt.
Als je eraan denkt een moeilijk gesprek met iemand te hebben, aan een saaie vergadering deel te nemen of een uitdagende ontmoeting te hebben, geef je dan vooraf een dosis zelfempathie:

  1. Bepaal ten eerste – zonder te oordelen – wat je waargenomen hebt, wat werkelijk gezegd of gedaan werd.
  2. Bepaal vervolgens hoe je je hierbij voelt, zonder te analyseren.
  3. En ten slotte – bepaal zonder te beschuldigen – welke behoefte(n) door de woorden of acties wel of niet vervuld werden.
 

Terwijl je je met zelfempathie op deze ontmoeting voorbereid, let dan eens op of je enig verschil in je denken waarneemt en wat je voelt. Hoe heeft dit proces je intentie tijdens het gesprek veranderd?

Probeer het deze week zelf eens

Probeer deze week eens de stappen van zelfempathie te doorlopen voordat je aan een uitdagend(e) gesprek, vergadering of ontmoeting met een collega of teamleider begint. Ga net zo lang door totdat je een verandering in je intentie herkent, weg van oordelen, beschuldigen, of ‘gelijk hebben’.

 

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie