Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Gevoelens
uiten

Hoe groter je woordenschat voor gevoelens hoe meer helderheid in jezelf ontstaat en hoe meer helderheid je bij anderen kunt creëren. 

Tip 13 | Gevoelens uiten

Als ik niet verbonden ben met mezelf en aan een pijnlijk voorval denk dat een dag eerder gebeurde, bevind ik mij in een staat van (be)straffen en beschuldigen.

Deze tip besteed aandacht aan het belang om je bewust te worden van je gevoelens en ze te leren uiten. Hoe groter je woordenschat voor gevoelens hoe meer helderheid er in jezelf ontstaat en hoe meer helderheid je bij anderen kunt creëren. 

Heb je er ooit mee geworsteld je gevoelens nauwkeurig te benoemen buiten de gangbare woorden zoals ‘goed, slecht, verdrietig’ of ‘boos’? Als dat zo is, ben je zeker niet de enige.

De werkplek is van oudsher een plaats waar aan gevoelens en behoeften geen waarde wordt gehecht. Ze worden als een bedreiging voor de productiviteit gezien. Anders gezegd, werknemers worden geacht rationeel te blijven en hun gevoelens en behoeften te onderdrukken.

Gevoelens uiten en behoeften waarnemen daarentegen vervult je behoefte aan empathie. Wanneer je dit doet ben je vaak zelfs veel productiever dan wanneer je je behoeften onvervuld laat.

Het vergroten van je woordenschat aan gevoelens en behoeften kan daardoor een diepgaande invloed hebben op je besef om ze meteen te gebruiken. Houd je lijst(je) met gevoelens en behoeften bij de hand. Op momenten waarop het voor je onduidelijk is wat je voelt of nodig hebt, gebruik je de lijst ter ondersteuning als ‘spiekbriefje’.

Probeer het deze week zelf eens

Houd deze week de lijst met gevoelens en behoeften bij de hand. Gebruik de lijst ter ondersteuning om de juiste woorden te vinden  gedurende de dag om gevoelens en behoeften te benoemen (kan ook inwendig en in stilte). Merk hoe de groeiende woordenschat je ook helpt naar gevoelens en behoeften van anderen in je omgeving te raden.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie