gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Gevoelens
uiten
Hoe groter je woordenschat voor gevoelens hoe meer helderheid in jezelf en ontstaat en hoe meer helderheid je bij anderen kunt creëren.
gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Hoe groter je woordenschat voor gevoelens hoe meer helderheid in jezelf en ontstaat en hoe meer helderheid je bij anderen kunt creëren.
Als ik niet verbonden ben met mezelf en aan een pijnlijk voorval denk dat een dag eerder gebeurde, bevind ik mij in een staat van (be)straffen en beschuldigen.
Ike Lasater Tweet
Deze tip besteed aandacht aan het belang om je bewust te worden van je gevoelens en ze te leren uiten. Hoe groter je woordenschat voor gevoelens hoe meer helderheid er in jezelf ontstaat en hoe meer helderheid je bij anderen kunt creëren.
Heb je er ooit mee geworsteld je gevoelens nauwkeurig te benoemen buiten de gangbare woorden zoals ‘goed, slecht, verdrietig’ of ‘boos’? Als dat zo is, ben je zeker niet de enige.
De werkplek is van oudsher een plaats waar aan gevoelens en behoeften geen waarde wordt gehecht. Ze worden als een bedreiging voor de productiviteit gezien. Anders gezegd, werknemers worden geacht rationeel te blijven en hun gevoelens en behoeften te onderdrukken.
Gevoelens uiten en behoeften waarnemen, daarentegen, vervult je behoefte aan empathie. Wanneer je dit doet, ben je vaak zelfs veel productiever dan wanneer je je behoeften onvervuld laat.
Het vergroten van je woordenschat aan gevoelens en behoeften kan daardoor een diepgaande invloed hebben op je besef om ze meteen te gebruiken. Houd je lijst(je) met gevoelens en behoeften bij de hand. Op momenten waarop het voor je onduidelijk is wat je voelt of nodig hebt, gebruik je de lijst ter ondersteuning als ‘spiekbriefje’.
Houd deze week de lijst met gevoelens en behoeften bij de hand. Gebruik ze – ter ondersteuning om de juiste woorden te vinden – gedurende de dag om gevoelens en behoeften te benoemen. Merk hoe de groeiende woordenschat je ook helpt naar gevoelens en behoeften van anderen in je omgeving te raden.
Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.
Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.
Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.
Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.
Met een hartelijke groet
Harald Borjans
Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.
Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.
Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.
Auteur: Ike Lasater.