gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Vragen om wat je werkelijk wilt

Sommige mensen zijn bang voor de kwetsbaarheid die ze zullen ervaren als ze vragen om wat ze echt nodig hebben.

Sommige mensen vrezen de kwetsbaarheid die ze zullen ervaren als ze vragen om wat ze werkelijk nodig hebben.

Heldere vragen stellen

Geweldloze Communicatie Tip  20

Deze tip en de vervolgtips 21 – 27 belichten het belang van het formuleren van heldere verzoeken opdat je ontvangt wat je wilt. Daarnaast zal je anderen kunnen ondersteunen te ontvangen wat zij willen.

Sommige mensen zijn bang voor de kwetsbaarheid die ze zullen ervaren als ze vragen om wat ze echt willen, vooral op de werkplek. Zelfgesprekken zijn daarvan het gevolg en staan het doen van een duidelijk verzoek vaak in de weg. 

De basis voor het doen van verzoeken oftewel vragen om wat je nodig hebt is:  psychologische veiligheid. Lees hier meer over.

Zelfgesprekken verwijzen naar gesprekken die je in gedachten met jezelf voert als je nadenkt wat je werkelijk wilt. Bijvoorbeeld: “Nou, ik zou graag van tevoren willen weten wanneer ze me op een compleet nieuw project zet. Ik zou me er dan immers op kunnen voorbereiden. Maar ja, dat heeft ze altijd al zo gedaan en zal ook niet veranderen. Trouwens, zelfs als ze het zou doen, zal ik het toch maar naast mijn ander werk moeten doen. Waarom zou ik er dan iets over zeggen.”

Kortom, je denkt dat je behoeften niet vervuld zullen worden. Bovendien, als je erom zou vragen zou dit je verstandhouding wellicht kunnen ondermijnen, met als gevolg: je vraagt het niet.
 
Als je een zelfgesprek voert zou je kunnen beseffen dat je dit doet op basis van een veronderstelling over de ander, de situatie of over jezelf. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: “Het kan haar toch niets schelen wat ik denk.” Ofwel: “Ze zal mijn verzoek toch (weer) als kritiek ervaren.” Ofwel: “Uiteindelijk zal ze toch doen wat ze wil.
 
Belicht met dit besef eens deze denkbeelden en probeer vervolgens de onderliggende behoeften te ontdekken. Stel je zelf ten slotte de vraag of je je denkbeelden wilt toetsen door een helder verzoek aan de ander te doen. Lees meer over denkbeelden, en waar ze vandaan komen in het dit artikel: Vijandbeelden herkennen.
 
Meer achtergrondinformatie over de drie soorten verzoeken in Geweldloze Communicatie die je in actietaal en in de tegenwoordige tijd uitspreekt lees je hier, en uitvoerige informatie over het doen van heldere verzoeken in Geweldloze Communicatie en het verschil tussen een verzoek en een eis lees je hier.

 

Probeer het deze week zelf eens

Let deze week eens in het bijzonder erop of een zelfgesprek je ervan weerhoudt om een concreet verzoek te doen. Wees nieuwsgierig naar de denkbeelden achter je zelfgesprek om vervolgens contact te maken met de behoeften die erachter schuil gaan.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie