Mens en Communicatie

Be The Change
schuld-en-schaamte-denkkader

Het fundamentele voordeel van het dagelijks oefenen ligt in de verschuiving van een schuld en schaamte denkkader naar een denkkader om te willen leren.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip besteed aandacht aan het schuld-en-schaamte-denkkader. Dit typische denkkader, dat in onze samenleving dominant aanwezig is, ligt ten grondslag aan veel misverstanden en conflicten. Lees in deze tip hoe je uit dit denkkader kunt stappen en welke rol het rouwproces hierbij speelt.

Schuld en schaamte denkkader

Terwijl je aan iets denkt dat je de afgelopen dag als pijnlijk heb ervaren en je niet in verbinding met jezelf staat, bevindt je je in een typisch denkkader van veroordelen en bestraffen.

Met andere woorden je wilt iemand anders of jezelf de schuld geven van wat wel of niet gebeurde. Dit typische denkkader komt ook vaak op de werkplek voor. De focus ligt hoofdzakelijk op wat je niet wilt, in plaats van wat je wel zou willen.

Als een collega, tijdens een vergadering, kortaf tegen je is zou je bijvoorbeeld zo kunnen reageren: “Wat ben je weer onbeschoft!” Dit zou echter niets veranderen. Jezelf namelijk vertellen te stoppen met beschuldigen of veroordelen is niet genoeg.

Gebruik in plaats daarvan het rouwproces en benoem wat je hebt waargenomen: “Zij handelde op een manier die ik als onprettig ervoer. Mijn behoefte aan respect is niet vervuld.” Doordat je de waarneming benoemt en de ervaring weer doorleefd, verschuift je bewustzijn naar iets waar je wel invloed op hebt: namelijk je behoefte aan respect.

Stille empathie speelt in bijzondere mate een belangrijke rol om het schuld en schaamte denkkader op een snelle manier te transformeren. Bovendien kan het ook een goed middel tegen een burn-out zijn.

Probeer deze week eens het volgende

Probeer je deze week eens aan een voorval te herinneren die jou aanzette tot veroordelen, beschuldigen of verwijten. Wanneer je hieraan terugdenkt, gebruik dan het rouwproces om je met je behoeften te verbinden. Merk je, hoe deze stap je van het beschuldigen afhoudt?

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.