Mens en Communicatie

Be The Change
je-intentie-is-belangrijk

Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip benadrukt het belang om je intentie altijd helder in gedachten te houden wanneer je GC toepast. Als anderen niet handelen zoals jij graag zou willen, gebruik GC dan niet om bijvoorbeeld te manipuleren of uit frustratie.

Je intentie is belangrijk

Als je nieuwe communicatieve vaardigheden leert, zul je nieuwe kennis opdoen met het vooruitzicht op hopelijk meer positieve interacties met collega’s.

In sommige gevallen kun je echter zo enthousiast geraken over de mogelijkheid van een positievere interactie dat je GC als het enige hulpmiddel gaat zien dat te bereiken. Vervolgens probeer je je collega’s deze nieuwe vaardigheden over te stulpen. Daarmee raak je echter de verbinding kwijt met je oorspronkelijke bedoeling. Je vervalt bijvoorbeeld in oordelen zoals: “Als mijn collega’s nou gewoon zouden doen zoals het hoort, zouden we nu dit conflict niet hebben.” 

Daarom is het belangrijk jezelf telkens weer aan je intentie te herinneren als je GC vaardigheden gebruikt. Je loopt anders het risico dat je de nieuwe vaardigheden gebruikt vanuit frustratie, verdediging, aanval of superioriteit, in plaats van het verlangen naar een betere verbinding met anderen.
 
Zet niet alleen je oefenovereenkomsten duidelijk op papier, maar ook je intenties om GC te leren gebruiken. Wat hoop je in het bijzonder te bereiken met het verwerven van de nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van meer empathie.
 

Uitdaging voor deze week

Welk gedrag zou jij willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.