gemiddelde leestijd ca. 4 min.

Moeilijk gesprek
voeren

Wanneer je verwacht dat een gesprek moeilijk of lastig zal verlopen, dan biedt Geweldloze Communicatie hiervoor drie eenvoudige stappen.

“Als je verwacht dat een ontmoeting vervelend kan worden, dan zijn er stappen die je kunt nemen om met de ander op een wijze in contact te komen die tot grotere tevredenheid leidt."

Moeilijk gesprek voeren

Op het werk zul je wel eens te maken gehad hebben met het voeren van een moeilijk gesprek zoals het ontvangen van kritiek van je teamleid(st)er, een conflict met een klant, een collega die je irriteert of die half werk aflevert.

Dit zijn allemaal gesprekken waar je geen zin in hebt. Wanneer je verwacht een gesprek lastig en ingewikkeld zal verlopen, biedt Geweldloze Communicatie je stappen die waarschijnlijk tot meer tevredenheid zullen leiden. De stappen zijn in drie fasen opgedeeld:

  • de voorbereiding,
  • het gesprek zelf en
  • de evaluatie na afloop.
Als je merkt dat er nog steeds problemen zijn met je relatie of collega en de soort verbinding die je graag met de ander zou willen hebben, kan je de drie fasen van de cyclus keer op keer doorlopen en er telkens weer van leren.
 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Verzeker je in de voorbereiding op een moeilijk gesprek dat je van tevoren het vijandbeeldproces hebt doorlopen. Als je verwacht dat het gesprek moeilijk zal verlopen, zou je weleens oordelen en opvattingen over de ander kunnen hebben, gebaseerd op eerdere ervaringen. 

Het doorlopen van het vijandbeeldproces – zelfempathie voor je zelfoordelen en stille empathie voor de ander – kan de intense emotionele lading transformeren de je anders tijdens het gesprek zou hebben. Een lading die ertoe zou kunnen leiden exact dat te creëren wat je niet wilt, met name in het geval als je niet volgens je denkbeelden wilt handelen.

Een deel van je gelooft bijvoorbeeld dat de ander je niet eerlijk zal behandelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: “Nou ik zal maar niet zeggen hoe oneerlijk hij me behandelt.” vergroot je in feite de kans dat je oordeel op een bepaalde manier er toch doorheen zal sijpelen. Wanneer je het vijandbeeldproces doorloopt laat dit je weer de mens in de ander zien, waardoor je in staat bent om jezelf weer te verbinden met je eigen behoeften.

Plan een zelfempathie sessie

Vlak voordat je aan het gesprek begint wil je misschien tijd reserveren voor zelfempathie. Bij moeilijke situaties kunnen doorgaans zorgen en spanningen optreden. Door op het gesprek vooruit te lopen kan het inplannen van een zelfempathiesessie, in het bijzonder samen met iemand die je vertrouwt en steunt, je helpen aanwezig te zijn wanneer je aan het gesprek begint. Handig is om voor het gesprek je intenties vers in je geheugen te prenten door deze op een vel papier, je hand of op een schrijfblok te noteren, zodat je je er tijdens het gesprek aan kunt herinneren.

Het daadwerkelijke gesprek

Tijdens het daadwerkelijke gesprek wil je zo goed mogelijk aanwezig blijven en niet alleen op een draaiboek vertrouwen waar je niet in detail aan trouw kunt blijven. 

Met je intenties vers in je geheugen, in plaats van in een draaiboek, ben je in staat om de spontaniteit en flow te handhaven die de ander waarschijnlijk van je verwacht. Als je in staat bent je tijdens het gesprek voortdurend zelfempathie te geven, helpt dit je om in contact te blijven met je behoeften. Aan het begin van je leertraject is het echter al een enorme uitdaging om met zoveel aanwezigheid als mogelijk in een gesprek te blijven zitten.

Na afloop

Houd na afloop van het gesprek er rekening mee dat een stortvloed aan verschillende gedachten over jezelf, de ander en de situatie door je heen kan gaan. Probeer daarom tijd in te plannen voor zelfempathie. Gedurende die tijd kan je, terwijl je aan het verloop van het gesprek terugdenkt, de behoeften vieren die vervuld werden en rouwen om de behoeften die onvervuld bleven, en gissen naar de behoeften van de ander. Daarna kan je overschakelen naar het achterhalen en benoemen van wat je tijdens het verloop van  het gesprek geleerd hebt.

Tijdens dit leerproces kan je het verloop van het gesprek nog eens doorlopen. hetzij in gedachten of weer in een rollenspel met iemand. Speel het rollenspel zoals je gewild had dat het had moeten verlopen. Op deze manier creëer je een neuraal netwerk dat de informatie in je brein op een dusdanige manier opslaat zodat je deze bij een vergelijkbare situatie sneller tot je beschikking hebt.

be the change

Hoe kun je Geweldloze Communicatie inzetten om een moeilijk gesprek te voeren zoals, bijvoorbeeld het ontvangen van kritiek van je teamleid(st)er, een conflict met een klant, een collega die je irriteert of die half werk aflevert? Eigenlijk, heel eenvoudig! Het leerproces is de weg …

Je kunt het leerproces meteen starten door je aan te melden voor een gratis online leertraject, waarbij inspiratie en leerplezier voorop staan. 

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek

Lees alles over een moeilijk gesprek voeren en andere veel voorkomende werkplekkwesties

Inclusief 52 werkplek communicatie tips

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Stuur een reactie