Mens en Communicatie

Be The Change
neem-de-tijd-om-te-rouwen

Als ik mij met de behoefte verbind die onvervuld bleef, weet ik dat ik verbonden ben met de behoefte die ik wilde vervullen en mijn geest zoekt dan naar strategieën die te vervullen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

De vorige tip maakte je vertrouwd met het proces van vieren. Deze tip focust zich daarentegen op het rouwproces; een proces gebaseerd op onvervulde behoeften. Dit kan je op dezelfde wijze helpen het spel, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie, te herkennen en te verlaten

Neem de tijd om te rouwen

Heb je bijvoorbeeld ooit feedback van een collega of teamleider gehoord of gekregen in de zin van::

“Hij is moeilijk in de omgang.”
“Ze is geen teamspeler.”
“Niemand vindt het leuk om met hem te werken omdat hij zo slecht communiceert.”
“Je loopt de kantjes eraf.”

Het is geen verrassing dat dit soort feedback doorgaans niet leidt tot ander gedrag; mensen voelen zich in tegendeel vaak boos, gefrustreerd, teleurgesteld of schuldig.

Als je een gesprek of ontmoeting met een ander hebt gehad die niet verliep zoals je het graag had gewild, raak dan niet verstrikt in soortgelijke opmerkingen over jezelf. Rouw in plaats daarvan om het voorval door zelfempathie te gebruiken. Daardoor vermijd je te vervallen in vruchteloos zelfverwijt of zelfoordelen en kun je terugkeren naar de leercyclus.

Het rouwproces kun je oefenen in afwezigheid van je collega, hetzij in stilte of met steun van een vriend. Als je merkt dat de ontmoeting niet prettig is verlopen, begin dan meteen met het waarnemen van je reactie, de gevoelens die de ontmoeting in je opriep en de onvervulde behoeften.

Als je ernaar verlangt jezelf te bevrijden van labelen en oordelen op de werkplek, is je eerste stap te stoppen met jezelf te veroordelen.

Probeer deze week eens het volgende

Let deze week eens op momenten waarop je in zelfkritiek vervalt, bijvoorbeeld doordat een opmerking van een collega je tijdens een ontmoeting heeft geraakt. Probeer dan met het rouwproces voorbij dit oordeel te komen.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.