Mens en Communicatie

Be The Change
neem-de-tijd-die-je-nodig-hebt

Het beste wat je soms bij een verhit gesprek op de werkplek kunt doen, is je terugtrekken en jezelf empathie geven, opdat je je weer met je behoeften kunt verbinden.”

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip nodigt je uit vaker een time-out te nemen. Een time-out is van voordeel als je bijvoorbeeld bij een gesprek merkt dat je geprikkeld raakt. Je geeft je zelf daarmee empathie om je weer te verbinden met je intentie om belangstellend aanwezig te zijn.

Neem de tijd

De manier waarop jij jezelf die ruimte geeft helpt te voorkomen dat je anderen op hun beurt frustreert.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je tijdens een gesprek met een collega geprikkeld raakt kies dan, door een helder verzoek, voor een korte onderbreking. Vertel dat je een paar minuten de tijd wilt nemen omdat je aandacht wilt besteden aan wat er met je aan de hand is. Je zult later terugkomen en het gesprek voortzetten.

Je zou ook kunnen zeggen: “Ik ga even naar het toilet.” Zeg iets dergelijks als je vermoedt dat je wens om je terug te trekken niet zo opgepakt zou worden als je graag zou willen. Deze optie werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens een bespreking of vergadering.
 
Met deze time-out kies je feitelijk voor een ‘time-in’. Je geeft je zelf hiermee empathie om je weer te verbinden met je intentie om belangstellend aanwezig te zijn.
 

Uitdaging voor deze week

Sta deze week eens stil bij de mogelijkheden die je hebt om als het nodig is voor een ‘time-in’ te kiezen. Als de gelegenheid zich deze week al voor doet, haal dan diep adem en pas zelfempathie toe. Daarmee wordt je je weer bewust van je gevoelens, behoeften en je intentie

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.