Mens en Communicatie

Be The Change
oefenafspraken-maken

Als ik om iets vraag, vergroot ik de kans meestal te ontvangen wat ik nodig heb

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip reikt jou manieren aan Geweldloze Communicatie te gebruiken binnen je directe omgeving. Oefenovereenkomsten bevrijden je onder andere van eventuele faalangst en ontmoediging

Spreekvaardigheid verwerven

De vorige tip belichtte de mogelijkheden om Geweldloze Communicatie te oefenen met iemand uit je binnenste cirkel. Kortom, met mensen die jou heel goed kennen en waarmee je een overeenkomst kunt maken die een bewustwordingsovereenkomst genoemd wordt. Niet alleen vraag je iemand bij zo’n overeenkomst je te ondersteunen meer bewust te worden van je taalgebruik, maar je ook te ondersteunen bij je intenties en het leren gebruiken van het vierledige  Geweldloze Communicatie proces.

Aangenomen dat je thuis met een van je familieleden de trainingscycluszin oefent. Zonder je intentie om werkelijk te willen leren, zou je onoprecht over kunnen komen. Bijgevolg zouden je woorden stijfjes en geforceerd klinken en je ‘oude zelf’ en je ‘nieuwe zelf’ in conflict met elkaar kunnen komen.

 

Een overeenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een bewustwordingsafspraak genoemd. Bij deze afspraak vraag je je oefenpartner of hij ermee instemt je te willen ondersteunen helderheid te creëren. Helderheid over de belangrijkste onderscheiden binnen het vierledige proces van Geweldloze Communicatie:

1. Waarneming versus oordelen
2. Gevoelens versus gedachten vermomd als gevoelens
3. Behoeften versus strategieën en
4. Verzoeken versus eisen.

Als je met je oefenpartner bijvoorbeeld bespreekt hoe je werkdag was, kan deze jou telkens erop wijzen je verhaal in waarnemingen, gevoelens, behoeften en verzoeken te vertellen. Hierbij is het handig als je oefenpartner de vier onderscheiden begrijpt, maar het is niet helemaal noodzakelijk.Bij zo’n overeenkomst vraag je iemand je niet alleen te ondersteunen meer bewust te worden van je taalgebruik, maar ook bij je intenties om het vierledige Geweldloze Communicatie proces te gebruiken.

 

Uitdaging voor deze week

Met wie in je binnenste cirkel zou je een bewustwordingsafspraak kunnen sluiten? Bedenk tegelijk hoe je die overeenkomst zou kunnen formuleren en probeer het deze week meteen uit.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.