Mens en Communicatie

Be The Change
onduidelijke verzoeken vermijden

Duidelijke verzoeken bevatten nadrukkelijk zo min mogelijk veronderstellingen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

De laatste tip uit de serie belicht hoe je duidelijke verzoeken formuleert zonder de veelvuldig voorkomende veronderstellingen. Daarmee vergroot je de kans dat je je eigen behoefte vervult én die van anderen .

Onduidelijke verzoeken vermijden

Bij het doen van verzoeken, wordt vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheden. Zo zou je teamleidster bijvoorbeeld tegen je kunnen zeggen: “Hou me op de hoogte!” Ze bedoelt ermee een project waar je zojuist verslag van uit hebt gebracht. Maar wat vraagt ze nou precies van je?

Je teamleidster zou kunnen bedoelen dat je haar op de hoogte stelt van eventuele wijzigingen in het plan. Waarschijnlijk bedoelt ze echter dat je haar elke dag e-mailt met je vorderingen. Deze dubbelzinnigheid kan tot conflicten leiden, simpelweg omdat wat gezegd wordt, niet zo duidelijk is als het zou kunnen zijn.

Heb je ooit op je werkplek iets gewild en het met je collega’s besproken, zonder daadwerkelijk een verzoek te formuleren? Heb je weleens het vermoeden dat iemand een verzoek doet en je wilt zekerheid of duidelijkheid hierover? Probeer dan eens terug te geven wat je vermoedt dat de ander wil zeggen. Doe dat door het te vertalen naar realistische en uitvoerbare actietaal in de tegenwoordige tijd.

Daar staat tegenover dat je door een duidelijke en heldere communicatie de kans vergroot je eigen behoefte te vervullen én die van anderen.

Bewustwording oefening voor deze week

Luister deze week eens aandachtig naar de verzoeken achter eenvoudige of vage uitspraken van je collega’s of je teamleider. Probeer vervolgens weer te geven wat je hebt gehoord om meer helderheid tussen jullie te creëren

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.