gemiddelde leestijd ca. 5 min.

Roddelen
op de werkvloer

Zelfempathie en stille empathie gebruiken als gelegenheid om verbinding en begrip te creëren voor collega’s die roddelen.

Als mensen herhaaldelijk over anderen roddelen, proberen ze gemeenschappelijke normen vast te stellen of trekken na of je dezelfde waarden deelt.

Roddelen op de werkvloer

Wellicht heb jezelf weleens meegemaakt dat je voor een korte pauze, koffie of thee ging halen en twee collega’s waren in de ruimte aanwezig. Ze spreken al dan niet gedempt en spreken over iemand en herkauwen de laatste kantoorroddels. Al snel probeert één van de collega’s je in het gesprek te betrekken. Je bevindt je in de onaangename situatie om niet aan de roddel te willen deelnemen maar je wilt de uitnodiging ook niet afwijzen.

Er bestaan over het algemeen twee soorten roddels:

  • bij het eerste soort vertelt iemand een verhaal, inclusief de oordelen over iemand anders.
  • bij het andere vertelt iemand over een gesprek met iemand, eveneens met alle oordelen over de ander.
Vermoedelijk zijn er twee verschillende dingen gaande bij dit soort roddels. Wanneer mensen over iemand roddelen, proberen ze algemene gemeenschappelijke normen te toetsen of proberen ze te achterhalen of je dezelfde waarden deelt. Fluisteren over de zwangerschap van iemands tienerdochter of het vermoeden uiten dat iemand van de boekhouding kantoorartikelen steelt, vallen onder het eerste type.

Bij het andere type, wanneer iemand vertelt over een gesprek met iemand anders, probeert de spreker het realiteitsgevoel van anderen te bepalen. Hij of zij wil zijn of haar zienswijze via anderen toetsen; zien anderen ook dat het verwerpelijk is wat hij of zij deed?

Zoektocht naar empathie

Het is een manier om een criterium na te trekken. Denkelijk wordt met dit tweede soort roddel eigenlijk naar empathie gezocht. De spreker wilt dat zijn frustratie gedeeld wordt. Door anderen met zijn oordelen te laten instemmen krijgt hij een soort van empathie, maar niet een volledig bevredigende omdat hij zich nog niet met zijn eigen behoeften verbonden heeft.

Wanneer je een van deze roddels op de werkplek tegenkomt heb je vanuit het oogpunt van Geweldloze Communicatie een aantal opties. Je kan ervoor kiezen om dit als kans te zien om met de stille vaardigheden Geweldloze Communicatie te oefenen. Het kan helpen om vanuit het standpunt te beginnen dat degene die roddelt hoogstwaarschijnlijk uiting geeft aan zijn of haar frustratie door over anderen te oordelen.

Zelfempathie en stille empathie

Wellicht wil je eerst met zelfempathie beginnen en daardoor opnieuw contact maken met je eigen behoeften, die tijdens het gesprek niet vervuld werden. Je zou vervolgens stille empathie kunnen gebruiken en je verbinden met wat de ander zegt en dit in stilte vertalen naar mogelijke behoeften achter zijn of haar oordelen, analyses of voorspellingen.

Door beide processen verandert je denken, met als effect dat ook jouw gevoel over de situatie verandert. Als gevolg hiervan verandert je lichaamstaal, wat je zegt en hoe je het zegt. Dit alles kan een krachtige invloed hebben op je beleving en op degenen om je heen, zonder dat je Geweldloze Communicatie hardop hoeft te gebruiken.

Wat je in deze situaties mogelijk zult ontdekken is dat, als je blijft zwijgen, anderen je bij het gesprek willen betrekken. Dus, misschien wil je ook manieren oefenen om te reageren in het geval dat dit gebeurt.

Reageer in overeenstemming met je waarden

… en zoek ook contact met de degene die je de vraag stelt. Als een collega je bijvoorbeeld een gerucht vertelt over hoe de teamleider onlangs de eer van andermans werk opeiste en tegen je zegt: “Zo zie je maar weer dat hij een totale oplichter is!”, dan zou je empathisch kunnen antwoorden: “Ben je boos omdat je de teamleider onoprecht vindt?”

Je kunt ook antwoorden met een empathische reactie. Als iemand je een verhaal vertelt en eindigt met de vraag: “Vind jij hem niet ook een eikel?”, zou je kunnen reageren met: “Hmm, ik voel me niet om m’n gemak als ik hem een eikel noem omdat dit mijn behoefte aan respect niet vervuld om op zo’n manier over hem te denken. Maar ik vraag me af wat er voor jou aan de hand is. Heb je behoefte aan respect en zorgvuldigheid en worden die niet vervuld als hij zich zo gedraagt zoals je beschrijft.

In dit voorbeeld van Geweldloze Communicatie benoem je eerst je gevoel (‘ongemak’) en de behoefte (‘respect’) in reactie op de waarneming (“Vind je hem geen eikel?”), gevolgd door een verzoek. Het verzoek in dit geval is een empathisch vermoeden van wat de behoeften van de ander is (“respect en aandacht”) als reactie op de prikkel of waarneming (“… als hij zich zo gedraagt zoals je beschrijft.”)

Deze voorbeelden zijn niet bedoeld als een magisch script dat je elke keer het antwoord geeft dat je wilt. Wellicht zal je ontdekken, dat als je met de intentie van de Geweldloze Communicatie onderscheidingen contact legt, je met dat wat je zegt de kans vergroot een verbinding op te bouwen waar je naar op zoek bent.

Je kunt echter niet in elke situatie er zeker van zijn dat de ander zal reageren zoals je dat graag zou willen. Als je in jezelf een prikkel bespeurt die je overweldigt of je laat verstarren m.b.t. je antwoord kan je voor de optie van een time-out kiezen.

be the change

Hoe kun je Geweldloze Communicatie inzetten om te leren omgaan met kantoorroddels en ze gaat zien als een optie tot het maken van contact? Eigenlijk, heel eenvoudig! Het leerproces is de weg …

Je kunt het leerproces meteen starten door je aan te melden voor een gratis online leertraject, waarbij inspiratie en leerplezier voorop staan. 

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees meer over kantoorroddels en over veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater

Woorden die werken boek

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Stuur een reactie