gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Tijd nemen te
rouwen
Rouwen om onvervulde behoeften kan je helpen het spel, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie, te herkennen en te verlaten.
gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Rouwen om onvervulde behoeften kan je helpen het spel, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie, te herkennen en te verlaten.
Als ik mij met de behoefte verbind die onvervuld bleef, weet ik dat ik verbonden ben met de behoefte die ik wilde vervullen en mijn geest gaat dan op zoek naar strategieën die te vervullen.
Ike Lasater Tweet
De vorige tip maakte je vertrouwd met het proces van vieren. Deze tip focust zich daarentegen op het rouwproces; een proces gebaseerd op onvervulde behoeften. Dit kan je op dezelfde wijze helpen het spel, van wie er fout en wat niet juist is aan een situatie, te herkennen en te verlaten
Heb je bijvoorbeeld ooit feedback van een collega of teamleider gehoord of gekregen in de zin van::
“Hij is moeilijk in de omgang.”
“Ze is geen teamspeler.”
“Niemand vindt het leuk om met hem te werken omdat hij zo slecht communiceert.”
“Je loopt de kantjes eraf.”
Het is geen verrassing dat dit soort feedback doorgaans niet tot ander gedrag leidt; mensen voelen zich in tegendeel vaak boos, gefrustreerd, teleurgesteld of schuldig.
Als je een gesprek of ontmoeting met een ander hebt gehad die niet verliep zoals je het graag had gewild, raak dan niet verstrikt in soortgelijke opmerkingen over jezelf. Rouw in plaats daarvan om het voorval door zelfempathie te gebruiken. Daardoor vermijd je, te vervallen in vruchteloos zelfverwijt of zelfoordelen en kan je terugkeren naar de leercyclus.
Het rouwproces kun je oefenen in afwezigheid van je collega, hetzij in stilte of met steun van een vriend. Als je merkt dat de ontmoeting niet prettig is verlopen, begin dan meteen met het waarnemen van je reactie, de gevoelens die de ontmoeting in je opriep en de onvervulde behoeften.
Als je ernaar verlangt jezelf te bevrijden van labelen en oordelen op de werkplek, is je eerste stap te stoppen met jezelf te veroordelen.
Let deze week eens op momenten waarop je in zelfkritiek vervalt, bijvoorbeeld doordat een opmerking van een collega je tijdens een ontmoeting heeft geraakt. Probeer dan met het rouwproces voorbij dit oordeel te komen.
Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.
Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.
Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.
Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.
Met een hartelijke groet
Harald Borjans
Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.
Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.
Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.
Auteur: Ike Lasater.