gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Spreekvaardigheid
verwerven

Zonder vrees om te struikelen en met vertrouwen verder aan je vaardigheden werken.

De sleutel tot het doorlopen van een leercyclus en het opbouwen van vertrouwen is oefenen.

Spreekvaardigheid verwerven

Geweldloze Communicatie tip 15

De bedoeling van deze tip is, je op weg te helpen om een optimale leerervaring voor je te creëren. Hiermee kun je zonder vrees – om te struikelen en met vertrouwen – verder aan je vaardigheden werken.

Als je een nieuwe manier van communiceren leert gebruiken, zullen mensen die je kennen het waarschijnlijk bemerken. En wellicht vragen ze zich ook wat je ertoe heeft bewogen dit te doen. Daarnaast zouden ze je zelfs kunnen vragen: “Waarom praat je zo raar?” Deze nieuwsgierigheid, ofwel het oordeel van de mensen om je heen, is misschien al genoeg je in verlegenheid te brengen.

Het hardop oefenen van Geweldloze Communicatie is anderzijds een belangrijk onderdeel van het leerproces. Een betrouwbaar oefenmaatje vinden is de sleutel tot veilig en zelfverzekerd oefenen. De beste omgeving om ‘oefenmaatjes’ te vinden, is in je binnenste of buitenste cirkel.

  • De binnenste cirkel bestaat bijvoorbeeld uit mensen die het dichtst bij je staan. Dit zijn mensen zoals je partner, familieleden of collega’s waarmee je een hechte relatie hebt.
  • De buitenste cirkel bestaat anderzijds uit mensen waarmee je geen relatie hebt. Mensen die jou niet kennen en waarmee je incidenteel communiceert, zoals bijvoorbeeld verkopers, taxichauffeurs, bezorgers of callcenter medewerkers.
 

Als je oefenpartner(s) uit je binnenste cirkel kiest is het heel belangrijk om vooraf hun medewerking te vragen. Zodoende weet je dat je toestemming hebt om zonder oordeel te struikelen.

Je zou bijvoorbeeld een mondelinge overeenkomst met hen kunnen sluiten in de zin van: “Ik heb interesse in het leren van Geweldloze Communicatie en ben er net mee begonnen. Sommige dingen zal ik wellicht op een iets andere manier gaan zeggen dan voorheen. Laat mij alsjeblieft weten als je je op enig moment hierbij niet op je gemak voelt. Ik stel het op prijs als je mij dit meteen wilt laten weten, zodat we hierop kunnen inspelen”.

Door zo’n overeenkomst ontstaat er voor jou een veilige omgeving om in openheid, zonder angst voor kritiek, te oefenen. Bovendien kun je ook nog eens van je oefenmaatje rechtstreeks waardevolle feedback ontvangen.

Probeer het deze week zelf eens

Denk in de komende week eens aan iemand in je binnenste cirkel waarmee je een oefenafspraak zou kunnen maken. Oefen meteen ook hoe je dit verzoek zou kunnen formuleren.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie