gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Onduidelijke
verzoeken

Bij het doen van verzoeken, wordt vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheden.

Tip 27 | Onduidelijke verzoeken

Wanneer je iemand vraagt je te vertellen hoe hij zich voelt, nadat hij gehoord heeft wat je zei, probeer je in zekere zin de kwaliteit van de verbinding tussen jullie beiden te toetsen.

De laatste tip uit de serie belicht hoe je met Geweldloze Communicatie duidelijke verzoeken formuleert, zonder de veelvuldig voorkomende veronderstellingen. Daarmee vergroot je de kans dat je je eigen behoeften vervult én die van anderen.

Over het algemeen wordt bij het doen van verzoeken vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheden. Je teamleidster zou bijvoorbeeld tegen je kunnen zeggen: “Hou me op de hoogte!” Ze bedoelt ermee een project waar je zojuist verslag van hebt gebracht. Maar wat vraagt ze nou precies van je?

Je teamleidster zou kunnen bedoelen dat je haar op de hoogte stelt van eventuele wijzigingen in het plan. Waarschijnlijk bedoelt ze echter dat je haar elke dag e-mailt met je vorderingen. Deze dubbelzinnigheid kan tot conflicten leiden, simpelweg omdat wat gezegd wordt, niet zo duidelijk is als het zou kunnen zijn.

Heb je ooit op je werkplek iets gewild en het met je collega’s besproken, zonder daadwerkelijk een verzoek te formuleren? Heb je weleens het vermoeden dat iemand een verzoek doet en je wilt zekerheid of duidelijkheid hierover? Probeer dan eens terug te geven – ook wel parafraseren genoemd – wat je vermoedt dat de ander wil zeggen. Doe dat door het te vertalen naar realistische en uitvoerbare actietaal in de tegenwoordige tijd.

Daar staat tegenover dat je door een duidelijke en heldere communicatie de kans vergroot je eigen behoeften te vervullen én die van anderen.

Lees hier meer over de drie soorten verzoeken die je in actietaal en in de tegenwoordige uitspreekt, en hier uitvoerige informatie over het doen van heldere verzoeken in Geweldloze Communicatie en het verschil tussen een verzoek en een eis.

Bewustwordingsoefening van deze week

Luister deze week eens aandachtig naar de verzoeken achter eenvoudige of vage uitspraken van je collega’s of je teamleider. Probeer vervolgens weer te geven wat je hebt gehoord om meer helderheid tussen jullie te creëren

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie