gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Onduidelijke
verzoeken
Bij het doen van verzoeken, wordt vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheden.
gemiddelde leestijd ca. 3 min.
De laatste tip uit de serie belicht hoe je met Geweldloze Communicatie duidelijke verzoeken formuleert, zonder de veelvuldig voorkomende veronderstellingen. Daarmee vergroot je de kans dat je je eigen behoeften vervult én die van anderen.
Over het algemeen wordt bij het doen van verzoeken vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheden. Je teamleidster zou bijvoorbeeld tegen je kunnen zeggen: “Hou me op de hoogte!” Ze bedoelt ermee een project waar je zojuist verslag van hebt gebracht. Maar wat vraagt ze nou precies van je?
Je teamleidster zou kunnen bedoelen dat je haar op de hoogte stelt van eventuele wijzigingen in het plan. Waarschijnlijk bedoelt ze echter dat je haar elke dag e-mailt met je vorderingen. Deze dubbelzinnigheid kan tot conflicten leiden, simpelweg omdat wat gezegd wordt, niet zo duidelijk is als het zou kunnen zijn.
Heb je ooit op je werkplek iets gewild en het met je collega’s besproken, zonder daadwerkelijk een verzoek te formuleren? Heb je weleens het vermoeden dat iemand een verzoek doet en je wilt zekerheid of duidelijkheid hierover? Probeer dan eens terug te geven – ook wel parafraseren genoemd – wat je vermoedt dat de ander wil zeggen. Doe dat door het te vertalen naar realistische en uitvoerbare actietaal in de tegenwoordige tijd.
Daar staat tegenover dat je door een duidelijke en heldere communicatie de kans vergroot je eigen behoeften te vervullen én die van anderen.
Lees hier meer over de drie soorten verzoeken die je in actietaal en in de tegenwoordige uitspreekt, en hier uitvoerige informatie over het doen van heldere verzoeken in Geweldloze Communicatie en het verschil tussen een verzoek en een eis.
Luister deze week eens aandachtig naar de verzoeken achter eenvoudige of vage uitspraken van je collega’s of je teamleider. Probeer vervolgens weer te geven wat je hebt gehoord om meer helderheid tussen jullie te creëren
Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.
Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.
Met een hartelijke groet
Harald Borjans
Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.
Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.
Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.
Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.
Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.
Auteur: Ike Lasater.