Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Vaardigheid
verwerven

Deze tip belicht de vele mogelijkheden die je dagelijks hebt om in stilte te oefenen

Tip 14 | Vaardigheid verwerven

Geweldloze Communicatie kan innerlijk - in stilte - gebeuren, zonder dat iemand het weet

Geweldloze Communicatie op de werkplek en daarbuiten vaardig leren gebruiken vraagt in het bijzonder om een ding: dagelijks oefenen.

Deze tip belicht de vele mogelijkheden die je dagelijks hebt om in stilte te oefenen. Het voordeel om zelfempathie en stille empathie in de vingers te krijgen, is dat je het altijd en overal kunt toepassen. Beide zijn geschikt om o.a. op weg naar je werk in je auto of met het openbare vervoer –  te oefenen.

Tijdens het autorijden word je vrijwel zeker vaak getriggerd, krijg je veel gelegenheden om je met je behoeften te verbinden en om naar de behoeften van de andere weggebruikers te raden. Bij de kassa van de supermarkt of in andere wachtrijen, kan je ook oefenen.

Zelfempathie kan je ook toepassen op alle stille momenten waar je je eerder niet bewust van was. Bijvoorbeeld op weg van je werkplek naar de kopieermachine of bij het opstarten van je laptop of pc.

Hoe behendiger je hierin wordt, hoe sneller en makkelijker je in staat zult zijn je behoefte(n) te identificeren en je ermee te verbinden. Uiteindelijk slaag je erin om je ermee te verbinden op het moment waarop je geprikkeld raakt.

Andere momenten om te oefenen zijn bijvoorbeeld tijdens het TV-kijken, het lezen van kranten of tijdschriften of het luisteren naar praatprogramma’s.

Wanneer je deze kansen bewust gebruikt, merk je dat je zelfvertrouwen groeit. Je woordenschat neemt toe zonder dat je echt een risico hebt gelopen. Je manier van denken zal daarmee aanzienlijk veranderen. Ongeacht de situatie worden je reacties vaker empathischer.

Probeer het deze week zelf eens

Bedenk elke dag deze week tenminste een gelegenheid waarbij je je ‘uitdaagt’ om Geweldloze Communicatie te oefenen. Gebruik vervolgens zelfempathie en stille empathie.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie