gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Verantwoordelijkheid
nemen

Mensen in je directe omgeving vragen je te ondersteunen om nieuwe vaardigheden te leren.

De tegenwoordigheid van geest hebben anderen om hulp te vragen en een afspraak te maken over onbewust gedrag, kan je helpen je hiervan bewust te worden.

Verantwoordelijkheid nemen

Geweldloze Communicatie Tip 17

Deze tip wil je aanmoedigen mensen in je directe omgeving om ondersteuning te vragen. Door het maken van afspraken ontstaat bij iedereen helderheid en bereidheid je te willen ondersteunen. Bovendien creëer je voor jezelf de noodzakelijke voortgang en evenwichtigheid met je eigen leerproces.

De vorige tip ging over het maken van een bewustwording afspraak met mensen uit je binnenste cirkel. Een andere oefenovereenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een verantwoordelijkheid overeenkomst genoemd.

Deze overeenkomst ondersteunt je bij je poging om een nieuwe reeks waarden en vaardigheden in je leven te integreren. Want in de realiteit zal je waarschijnlijk tijdens verhitte momenten geprikkeld raken en weer in je oude gebruikelijke reactiepatronen vervallen.
 
Je maakt deze overeenkomst om mensen aan te moedigen je aan te spreken. Bijvoorbeeld als ze zien dat jij je anders gedraagt als dat je graag zou willen en hebt afgesproken. Als het je leerbehoefte ten goede komt, zet deze overeenkomst dan – samen met je oefenpartner – op papier.
 
Bepaal een duidelijk antwoord dat je van je oefenpartner wilt horen, wanneer hij je op je gedrag aanspreekt. Denk bijvoorbeeld na over een heldere reactie die je zou willen horen. Een reactie die jou het minst waarschijnlijk nog verder zal prikkelen, zoals bijvoorbeeld: “Dat is een oordeel.” Zet de overeenkomst vervolgens op papier met de bereidheid die aan te passen naarmate je er meer ervaring mee opdoet.
 
Houd in gedachte dat de overeenkomst bedoeld is je bij je leerproces te ondersteunen. En niet als een test om te kijken of je naleeft wat oorspronkelijk is afgesproken.
 

Probeer het deze week zelf eens

Welk gedrag zou je willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie