Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Verantwoordelijkheid
nemen

Mensen in je directe omgeving vragen je te ondersteunen om nieuwe vaardigheden te leren.

Tip 17 | Verantwoordelijkheid nemen

De tegenwoordigheid van geest hebben anderen om hulp te vragen en een afspraak te maken over onbewust gedrag, kan je helpen je hiervan bewust te worden.

Deze tip wil je aanmoedigen mensen in je directe omgeving om ondersteuning te vragen. Door het maken van afspraken ontstaat bij iedereen helderheid en bereidheid je te willen ondersteunen. Bovendien creëer je voor jezelf de noodzakelijke voortgang en evenwichtigheid met je eigen leerproces.

De vorige tip ging over het maken van een bewustwordingsafspraak met mensen uit je binnenste cirkel. Een andere oefenovereenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een verantwoordelijkheidsovereenkomst genoemd.

Deze overeenkomst ondersteunt je bij je poging om een nieuwe reeks waarden en vaardigheden in je leven te integreren. Want in de realiteit zal je waarschijnlijk tijdens verhitte momenten geprikkeld raken en weer in je oude gebruikelijke reactiepatronen vervallen.
 
 
Je maakt deze overeenkomst om mensen aan te moedigen je aan te spreken. Bijvoorbeeld als ze zien dat jij je anders gedraagt als dat je graag zou willen en hebt afgesproken. Als het je leerbehoefte ten goede komt, zet deze overeenkomst dan – samen met je oefenpartner – op papier.
 
 
Bepaal een duidelijk antwoord dat je van je oefenpartner wilt horen, wanneer hij je op je gedrag aanspreekt. Denk bijvoorbeeld na over een heldere reactie die je zou willen horen. Een reactie die jou het minst waarschijnlijk nog verder zal prikkelen, zoals bijvoorbeeld: “Dat is een oordeel.” Zet de overeenkomst vervolgens op papier met de bereidheid die aan te passen naarmate je er meer ervaring mee opdoet.
 
 
Houd in gedachte dat de overeenkomst bedoeld is je bij je leerproces te ondersteunen. En niet als een test om te kijken of je naleeft wat oorspronkelijk is afgesproken.

Probeer het deze week zelf eens

Welk gedrag zou je willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie