Mens en Communicatie

Be The Change
verantwoordelijkheid-zien-en-nemen

De tegenwoordigheid van geest hebben om hulp te vragen en een afspraak maken over onbewust gedrag, kan je helpen je hiervan bewust te worden.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip wil je aanmoedigen mensen in je directe omgeving om ondersteuning te vragen. Kortom, door het maken van afspraken ontstaat bij iedereen helderheid en bereidheid je te willen ondersteunen. Bovendien creëer je voor jezelf de noodzakelijke voortgang en het evenwicht met je eigen leerproces.

Verantwoordelijkheid zien en nemen

De vorige tip ging over  het maken van een bewustwording afspraak met mensen uit je binnenste cirkel. Een andere oefen overeenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een verantwoordelijkheid overeenkomst genoemd.

Deze overeenkomst ondersteunt je bij je poging om een nieuwe reeks waarden en vaardigheden in je leven te integreren. Want in de realiteit zul je waarschijnlijk tijdens verhitte momenten  weer geprikkeld raken en in je oude gebruikelijke reactiepatronen vervallen.
 
Je maakt deze overeenkomst om mensen aan te moedigen je aan te spreken. Bijvoorbeeld als ze zien dat jij je anders gedraagt als dat je graag zou willen en hebt afgesproken. Als het je leerbehoefte ten goede komt, zet dan deze overeenkomst – samen met je oefenpartner – op papier.
 
Bepaal een duidelijk antwoord dat je van je oefenpartner wilt horen, wanneer hij je op je gedrag aanspreekt. Denk bijvoorbeeld na over een heldere reactie je zou willen horen.  Een reactie die jou het minst waarschijnlijk nog verder zal prikkelen, zoals bijvoorbeeld: “Dat is een oordeel.” Zet de overeenkomst vervolgens op papier met de bereidheid die aan te passen naarmate je er meer ervaring mee opdoet.
 
Houd in gedachte dat de overeenkomst bedoeld is je bij je leerproces te ondersteunen. En niet als een test om te kijken of je naleeft wat oorspronkelijk is afgesproken.

Uitdaging voor deze week

Welk gedrag zou jij willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.