Mens en Communicatie

Be The Change
verbindingblokkades-verwijderen

Er is bijna niets wat een ander kan zeggen of doen waarop je niet met empathie of een andere vorm van verbindende communicatie kunt reageren

Woord vooraf

Deze tip wil je bevrijden van twijfels om iets nieuws te leren. Een krachtige methode om dit doen is: oefenen in stilte. Zo heeft niemand iets in de gaten terwijl jij geleidelijk je vaardigheden opbouwt.

Verbindingblokkades verwijderen

Twijfel je erover om Geweldloze Communicatie op de werkplek te gaan gebruiken? Anders gezegd, ben je bevreesd dat collega’s zich zullen afvragen waarom je zo raar praat? Je vrees kan een kip-of-ei-uitdaging worden. Aan de ene kant kun je je afvragen: “Hoe krijg ik de vaardigheden onder de knie als ik bang ben ze te gebruiken?” en aan de andere kant: “Maar hoe gebruik ik ze veilig zonder de vaardigheden te hebben?”

Oefenen in stilte

Een krachtige manier om nieuwe communicatievaardigheden op je werkplek te leren gebruiken is onder andere oefenen in stilte. De basisonderscheidingen van Geweldloze Communicatie kun je namelijk oefenen zonder dat iemand het in de gaten heeft. Want een krachtige eigenschap van dit oefenen in stilte is dat je gaat beseffen waar je verbindingsblokkades liggen. Als je de onderstaande twee stappen van deze wijze van oefenen gebruikt, helpen die je de vele manieren te herkennen hoe je met je eigen communicatie de verbinding met anderen blokkeert.

Voer – zoals gezegd – de onderstaande stappen in stilte uit

1. Let in het bijzonder op momenten dat je je minder verbonden voelt wanneer je met een collega of je teamleider praat.
2. Overweeg vervolgens, wanneer je merkt dat je je niet zo verbonden voelt als je zou willen, of je wellicht bezig bent om een standpunt te verdedigen met de bedoeling om te verklaren, te moraliseren, iemand de schuld te geven, te willen straffen of je gelijk probeert te halen. Elke innerlijke gewaarwording om een ander schuld of schaamte te laten voelen leidt al snel tot het verbreken van een verbinding.

Het gewaarworden van deze verbindingsblokkades is een krachtige eerste stap in het leerproces van Geweldloze Communicatie.

Probeer het eens uit

Neem deze week tijdens een pauze eens 10 minuten de tijd. Denk in stilte na over een gesprek of ontmoeting die niet zo verliep zoals je graag had gewild. Vraag jezelf onder andere af of je gedachten herkent die een blokkade veroorzaakten om in verbinding te blijven. Schrijf ze vervolgens voor jezelf op.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.