gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Verwijten
maken
Het samenspel van verwijten maken, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie. Een spel dat velen op de werkvloer spelen.
gemiddelde leestijd ca. 3 min.
Het samenspel van verwijten maken, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie. Een spel dat velen op de werkvloer spelen.
Mensen zullen op uiteenlopende wijze op je reageren, vanwege je lichaamstaal, de woorden die je gebruikt en hoe je ze gebruikt.
Ike Lasater Tweet
Deze tip belicht het samenspel van heen en weer verwijten maken, van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie. Een ‘spel’ dat iedereen op elk moment van de dag speelt omdat het onderdeel van ons taalgebruik is. Echter, met het proces van vieren en rouwen kun je dit spel verlaten. De tips Tip 9 en Tip 10 zullen dit verder toelichten.
Wellicht heb jezelf op het werk wel eens het ‘schuldspel’ gespeeld. Met andere woorden, het spel van wie er schuld heeft aan een situatie, jij of de ander. Het schuldspel is eenvoudig te spelen omdat het bestanddeel is van ons taalgebruik. Enkele voorbeelden zijn:
“Hem treft geen schuld.”
“Zij had geen andere keus.”
“Wat hadden zij anders kunnen doen.”
“Ik moest het doen.”
De gevoelens die in het bijzonder samenhangen met heen en weer verwijten maken zijn, boosheid, terneergeslagenheid, schuld en schaamte. Daarom is het niet zo verrassend dat het heel moeilijk is je eigen behoeften te vervullen. Aan de ene kant ben je bezig met beschuldigen en aan de andere kant probeer je bestraffing te ontlopen. Als gevolg voel jij je afwisselend kwaad, ontmoedigd, beschaamd of schuldig.
Als je erover nadenkt; hoe vaak – denk je – doe jezelf op je werk mee aan het schuldspel?
Let deze week eens op of er momenten zijn dat jij het schuldspel speelt. Als dit zo is, valt het je dan op hoe dit spel je keuzes beperkt. In het bijzonder de keuzes die met name voor iedereen positievere resultaten hadden kunnen opleveren.
Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.
Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.
Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:
Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.
Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.
Met een hartelijke groet
Harald Borjans
Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.
Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.
Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.
Auteur: Ike Lasater.