Mens en Communicatie

Be The Change
verzoeken-doen-in-de-tegenwoordige-tijd

We weten allemaal dat het leven de best voorbereide plannen in de weg kan staan.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip legt de nadruk om verzoeken te doen in de tegenwoordige tijd. Dat wil zeggen anderen vragen of ze nu bereid zijn iets voor jou te willen doen.

Verzoeken doen in de tegenwoordige tijd

“Zorg je dat het verslag vrijdagmiddag af is.” Of: “Maak met die cliënt voor het eind van de maand een lunchafspraak.”, klinken als redelijke verzoeken.

Er kunnen zich echter allerlei situaties voordoen die de ander eraan hinderen zijn oorspronkelijke intentie na te leven. Bijvoorbeeld, door een ongeluk, een familiekwestie of een andere gebeurtenis.

Als je het letterlijk neemt dan ga je ervan uit dat iemand het verslag op vrijdag om 17 uur aan je overhandigd. Je vraagt in feite om een belofte die je collega fysiek niet kan waarmaken. Men kan er nooit van uitgaan dat iets in de toekomst zal gebeuren. Wel kan men in het huidige moment van plan zijn het in de toekomst te willen doen.

In plaats daarvan zou je je verzoek in de tegenwoordige tijd kunnen doen en vragen of hij nú bereid is om iets in de toekomst te willen doen. “Ben je nu bereid om mij voor vrijdagmiddag 17 uur het rapport te sturen?” 

Hoewel dit onderscheid misschien subtiel – en daarom onbelangrijk – lijkt, helpt het op twee manieren om verzoeken als intenties in de tegenwoordige tijd te behandelen.
 
  • Ten eerste, biedt het meer duidelijkheid over waar je eigenlijk om vraagt. Je vraagt niet om een toezegging dat er toekomstig iets zal gebeuren. Je vraagt om de intentie dat het gebeurt.
 
  • Ten tweede, als je weet dan je om een huidige intentie vraagt, kun je het verzoek luchtiger behandelen.
 
Wanneer aan het verzoek om welke raden dan ook niet wordt voldaan, kun je eenvoudiger in verbinding blijven in plaats van schuld of schaamte op te wekken of verwijten te uiten. Verzoeken in tegenwoordige tijd kunnen je helpen onnodige conflicten te voorkomen omdat je afspraken duidelijk zijn.
 

Bewustwording oefening voor deze week

Denk aan een recent verzoek dat je aan iemand deed. Wat zou je eraan kunnen veranderen zodat het in de tegenwoordige tijd, uitvoerbaar en in actietaal is geformuleerd?

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.