Mens en Communicatie

Be The Change
vragen-om-wat-je-wilt

Sommige mensen vrezen de kwetsbaarheid die ze zullen ervaren als ze vragen om wat ze werkelijk willen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip en de vervolgtips belichten het belang van het formuleren van heldere verzoeken opdat je ontvangt wat je wilt. Daarnaast zul jij anderen kunnen ondersteunen te ontvangen wat zij willen.

Vragen om wat je wilt

Sommige mensen zijn bang voor de kwetsbaarheid die ze zullen ervaren als ze vragen wat ze echt willen, vooral op de werkplek. Zelfgesprekken zijn daarvan het gevolg en staan het doen van een duidelijk verzoek vaak in de weg.

Zelfgesprekken verwijzen naar gesprekken die je in gedachten met jezelf voert als je nadenkt wat je werkelijk wilt. Bijvoorbeeld: “Nou, ik zou graag van tevoren willen weten wanneer ze me op een compleet nieuw project zet. Ik zou me er dan immers op kunnen voorbereiden. Maar ja, dat heeft ze altijd al zo gedaan en zal ook niet veranderen. Trouwens, zelfs als ze het zou doen, zal ik het toch maar naast mijn ander werk moeten doen. Waarom zou ik er dan iets over zeggen.”

Je denkt kortom, dat je behoeften niet vervuld zullen worden. Bovendien, als je erom zou vragen zou dit je relatie wellicht kunnen ondermijnen, met als gevolg: je vraagt het niet.
 
Als je een zelfgesprek voert zou je kunnen beseffen dat je dit doet op basis van een veronderstelling over de ander, de situatie of over jezelf. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: “Het kan haar toch niets schelen wat ik denk.” Ofwel: “Ze zal mijn verzoek toch (weer) als kritiek ervaren.” Ofwel: “Uiteindelijk zal ze toch doen wat ze wil.”
 
Belicht met dit besef eens deze denkbeelden en probeer vervolgens de onderliggende behoeften te ontdekken. Stel je zelf ten slotte de vraag of je je denkbeelden wilt toetsen door een helder verzoek aan de ander te doen.
 

Uitdaging voor deze week

Let deze week eens in het bijzonder erop of een zelfgesprek je ervan weerhoudt om een concreet verzoek te doen. Wees nieuwsgierig naar de denkbeelden achter je zelfgesprek om vervolgens contact te maken met de behoeften die erachter schuil gaan.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.