Mens en Communicatie

Be The Change
Wat is je intentie

Zelfs als je geen enkele andere oefening doet, kan het consequent vervullen van je behoefte aan empathie op zich al levensveranderend zijn.”

Woord vooraf

Deze tip belicht de kracht van zelfempathie en het gebruiken van stille empathie als twee vaardigheden die je ondersteunen meer innerlijke ruimte en evenwichtigheid te creëren bij uitdagende situaties.

Wat is je intentie?

De vorige tip onderzocht de waarde van het gebruik van zelfempathie om je te helpen een moeilijk gesprek te voeren. Als gevolg hiervan verschuift de onderliggende intentie naar verbinding in plaats van verdediging, boosheid of pijn.

Eerst nadat je jezelf voldoende zelfempathie hebt gegeven kan je aandacht en focus pas naar de ander verschuiven. Je zou je dan kunnen afvragen: “Wat leeft er in de ander?”

Als je deze vraag beantwoordt voordat je eigen behoefte is vervuld, is de kans groot dat je gaat analyseren. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken ‘hoe fout’ de ander is: “Niets van dit zou zijn gebeurd als hij niet zo’n eikel was geweest.” Echter, wanneer je empathie voor de ander voelt zou je je kunnen vragen: “Welke behoefte probeert hij te vervullen?”

Door middel van stille empathie kun je aandacht aan deze vraag besteden. Dat werkt net zoals het geven van empathie, behalve dat je innerlijk onderzoek doet naar de ander in plaats van naar jezelf. Je raadt wat er gaande is met de ander en welke behoefte(n) hij door zijn gedrag probeert te vervullen.

Nadat je deze twee stappen hebt doorlopen zul je je houding, je lichaamstaal, je aanwezigheid en je intentie kunnen verplaatsen naar een plek voor meer begrip en openheid. Vanuit die plek kun je je eigen behoeften en die van de ander eerder vervullen.

Probeer het deze week eens uit

Probeer deze week eens de stappen van zelfempathie te doorlopen voordat je aan een uitdagend(e) gesprek, vergadering of ontmoeting met een collega of teamleider begint. Ga net zo lang door totdat je een verandering in je intentie herkent, weg van oordelen, beschuldigen, of ‘gelijk hebben’.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.