Mens en Communicatie

Be The Change
woordenschat-voor-gevoelens-vergroten

Als ik niet verbonden ben met mezelf en aan een pijnlijk voorval denk, dat een dag eerder gebeurde, bevind ik mij in een staat van (be)straffen en beschuldigen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

Deze tip besteed aandacht aan het schuld-en-schaamte-denkkader. Dit typische denkkader, dat in onze samenleving dominant aanwezig is, ligt ten grondslag aan veel misverstanden en conflicten. Lees in deze tip hoe je uit dit denkkader kunt stappen en welke rol het rouwproces hierbij speelt.

Woordenschat voor gevoelens vergroten

Heb je er ooit mee geworsteld je gevoelens nauwkeurig te benoemen buiten de gangbare woorden zoals ‘goed, slecht, verdrietig’ of ‘boos’? Als dat zo is, ben je zeker niet de enige.

De werkplek is van oudsher een plaats waar aan gevoelens en behoeften geen waarde wordt gehecht. Ze worden als een bedreiging voor de productiviteit gezien. Anders gezegd, werknemers worden geacht rationeel te blijven en hun gevoelens en behoeften te onderdrukken.

Gevoelens en behoeften waarnemen, daarentegen, vervult je behoefte aan empathie. Wanneer je dit doet, ben je vaak zelfs veel productiever dan wanneer je je behoeften onvervuld laat.

Het vergroten van je woordenschat aan gevoelens en behoeften kan daardoor een diepgaande invloed hebben op je besef ze meteen te gebruiken. Houd je lijst(je) met gevoelens en behoeften bij de hand. Op momenten waarop het voor je onduidelijk is wat je voelt of nodig hebt, gebruik de lijst dan ter ondersteuning als ‘spiekbriefje’.

Deze week uitdaging

Houd deze week de lijst met gevoelens en behoeften bij de hand. Gebruik ze gedurende de hele dag om gevoelens en behoeften te benoemen als ondersteuning de juiste woorden te vinden. Merk hoe de groeiende woordenschat je ook helpt gevoelens en behoeften van anderen in je omgeving te raden.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.