gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Time-out
nemen

Een time-out is van voordeel als je bijvoorbeeld bij een gesprek merkt dat je geprikkeld raakt.

Het beste wat je bij een verhit gesprek op de werkplek soms kan doen, is je terugtrekken en jezelf empathie geven, opdat je je weer met je behoeften kan verbinden.

Een time-out nemen

Geweldloze Communicatie Tip 19

Deze tip nodigt je uit vaker een time-out te nemen. Een time-out is van voordeel als je bijvoorbeeld bij een gesprek merkt dat je geprikkeld raakt. Je geeft je zelf daarmee empathie om je weer te verbinden met je intentie om belangstellend aanwezig te zijn.

De manier waarop je jezelf die ruimte geeft helpt te voorkomen dat je anderen op hun beurt frustreert.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je tijdens een gesprek met een collega geprikkeld raakt kies dan, door een helder verzoek, voor een korte onderbreking. Vertel dat je een paar minuten de tijd wilt nemen omdat je aandacht wilt besteden aan wat er met je aan de hand is. Je zallater terugkomen en het gesprek voortzetten.

Je zou ook kunnen zeggen: “Ik ga even naar het toilet.” Zeg iets dergelijks als je vermoedt dat je wens om je terug te trekken niet zo opgepakt zou worden als je graag zou willen. Deze optie werkt bijvoorbeeld ook goed tijdens een bespreking of vergadering.
 
Met deze time-out kies je feitelijk voor een ‘time-in’. Je geeft je zelf hiermee empathie om je weer te verbinden met je intentie om belangstellend aanwezig te zijn.

 

Probeer het deze week zelf eens

 

Sta deze week eens stil bij de mogelijkheden die je hebt om als het nodig is voor een ‘time-in’ te kiezen. Als de gelegenheid zich deze week al voordoet, haal dan diep adem en pas zelfempathie toe. Daarmee wordt je je weer bewust van je gevoelens, behoeften en je intentie

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie