gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Het belang van
intentie

Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken

Tip 18 | Het belang van intentie

Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken

Deze tip benadrukt het belang om je intentie altijd helder in gedachten te houden wanneer je Geweldloze Communicatie toepast. Als anderen niet handelen zoals je graag zou willen, gebruik Geweldloze Communicatie dan niet om bijvoorbeeld te manipuleren of uit frustratie.

Als je nieuwe communicatieve vaardigheden aan het leren bent, zal je ook nieuwe kennis opdoen met het vooruitzicht op waarschijnlijk meer positieve ontmoetingen met je collega’s, vrienden of familie.

In sommige gevallen kan je echter zo enthousiast geraken over de mogelijkheid van een positievere interactie dat je Geweldloze Communicatie als het enige hulpmiddel gaat zien. Vervolgens probeer je je collega’s of vrienden deze nieuwe vaardigheden over te stulpen. Daarmee raak je echter de verbinding kwijt met je oorspronkelijke intentie. Je vervalt bijvoorbeeld in oordelen zoals: “Als mijn collega’s het nou gewoon zouden doen zoals het hoort, zouden we nu dit conflict niet hebben.

Daarom is het belangrijk jezelf telkens weer aan je intentie te herinneren wanneer je Geweldloze Communicatie gebruikt. Je loopt anders het risico dat je de nieuwe vaardigheden gebruikt vanuit frustratie, verdediging, kritiek uiten of superioriteit in plaats van het verlangen naar een oprechte verbinding met anderen.

 
Zet niet alleen je oefenovereenkomsten duidelijk op papier, maar ook je intenties om Geweldloze Communicatie te leren gebruiken. Wat hoop je in het bijzonder te bereiken met het verwerven van de nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van meer empathie.

Probeer het deze week zelf eens

Welk gedrag van jezelf zou je willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie