gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Het belang van je
intentie

Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken

Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken

Je intentie is van belang

Geweldloze Communicatie tip 18

Deze tip benadrukt het belang om je intentie altijd helder in gedachten te houden wanneer je Geweldloze Communicatie toepast. Als anderen niet handelen zoals je graag zou willen, gebruik Geweldloze Communicatie dan niet om bijvoorbeeld anderen te manipuleren of uit frustratie.

Als je nieuwe communicatieve vaardigheden aan het leren bent, zal je ook nieuwe kennis opdoen met het vooruitzicht op waarschijnlijk meer positieve ontmoetingen met je collega’s, vrienden of familie.

In sommige gevallen kan je – om dat te bereiken –  echter zo enthousiast geraken over de mogelijkheid van een positievere interactie dat je Geweldloze Communicatie als het enige hulpmiddel gaat zien. Vervolgens probeer je je collega’s of vrienden deze nieuwe vaardigheden over te stulpen. Daarmee raak je echter de verbinding kwijt met je oorspronkelijke intentie. Je vervalt bijvoorbeeld in oordelen zoals: “Als mijn collega’s het nou gewoon zouden doen zoals het hoort, zouden we nu dit conflict niet hebben.” 

Daarom is het belangrijk jezelf telkens weer aan je intentie te herinneren wanneer je Geweldloze Communicatie gebruikt. Je loopt anders het risico dat je de nieuwe vaardigheden gebruikt vanuit frustratie, verdediging, kritiek uiten of superioriteit in plaats van het verlangen naar een oprechte verbinding met anderen.
 
Zet niet alleen je oefenovereenkomsten duidelijk op papier, maar ook je intenties om Geweldloze Communicatie te leren gebruiken. Wat hoop je in het bijzonder te bereiken met het verwerven van de nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van meer empathie.
 

Probeer het deze week zelf eens

Welk gedrag van jezelf zou je willen veranderen? Met wie zou je een overeenkomst willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen? Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen? 

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling kun je

  • uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie