gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Dagelijkse
routines aanpassen

Gebruikelijke dagelijkse routines laten je gemakkelijk vergeten dat je eigenlijk Geweldloze Communicatie in je leven wilde integreren

Nieuwe vaardigheden vergaren vraagt om het bedenken van nieuwe routines, die je eraan herinneren ze dagelijks te willen gebruiken.

Dagelijkse routines aanpassen

Geweldloze Communicatie Tip 11

De tips 9 en 10 lieten je onder andere kennis maken met twee belangrijke processen: vieren en rouwen. Daarmee ben je in staat je leerproces te handhaven en te verdiepen. Niet alleen zul jij je uit een staat van beschuldigen en bestraffen kunnen halen, maar ook het spel van wie er fout is en wat niet juist is aan een situatie kunnen herkennen en verlaten. Je uitdaging ligt erin om beide processen in je dagelijkse routines te integreren.

Echter, je gebruikelijke dagelijkse routines laten je gemakkelijk vergeten dat je eigenlijk Geweldloze Communicatie in je leven wilde integreren.

Aan de andere kant kan je jezelf beloven dagelijks te oefenen. Niet alleen als een middel om je eraan te herinneren dat je deze vaardigheden onder de knie wilt krijgen maar ook om ze te gaan gebruiken. Overweeg, je belofte op te schrijven en die vervolgens op je werk of thuis op een zichtbare plek op te hangen of neer te leggen Ten slotte zou je ook nog een vriend(in) als oefenmaatje voor een extra portie aan betrokkenheid en ondersteuning erbij kunnen betrekken.

Een gemakkelijke manier om je dagelijkse oefenpraktijk vol te houden is met je partner of oefenmaatje het vieren en rouwen te oefenen. Hetzij in een persoonlijk gesprek, per telefoon of zelfs per e-mail. Hoe onbeduidend of schijnbaar onbelangrijk dit dagelijks oefenen ook mag lijken, het helpt je om je bewust te worden van de vier Geweldloze Communicatie onderscheidingen – waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken. Je wordt je bovendien ook nog eens bewust van je eigen gedrag.

Beschrijf voor jezelf of aan je oefenmaatje een situatie waarover je rouwt. Omschrijf je waarnemingen zonder oordeel en vervolgens de behoefte(n) die niet vervuld werd(en). Daarna herhaal je de procedure maar beschrijf je nu een situatie die je wilt vieren en waarbij je behoeften wel vervuld werden.

Probeer het deze week zelf eens

Schrijf deze week eens je dagelijkse oefenpraktijk op en plaats die op een prominente zichtbare plek. Als het je inspireert ga op zoek naar een oefenmaatje die bereid is je te willen ondersteunen.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie