Mens en Communicatie

Be The Change
spreekvaardigheid-verwerven

De sleutel tot het doorlopen van een leercyclus en het opbouwen van vertrouwen is oefenen.

Ike Lasater, auteur van o.a. Woorden die werken op de werkplek Tweet

Woord vooraf

De bedoeling van deze tip is je op weg te helpen een optimale leerervaring voor je te creëren. Hiermee kun je zonder vrees om te struikelen en met vertrouwen verder aan je vaardigheden werken.

Spreekvaardigheid verwerven

Als je een nieuwe manier van communiceren leert gebruiken, zullen mensen die je kennen het waarschijnlijk bemerken. En wellicht vragen ze zich ook wat je ertoe heeft bewogen dit te doen. Daarnaast zouden ze je zelfs kunnen vragen: “Waarom praat je zo raar?” Deze nieuwsgierigheid, ofwel het oordeel van de mensen om je heen, is misschien al genoeg je in verlegenheid te brengen.

Het hardop oefenen van Geweldloze Communicatie is anderzijds een belangrijk onderdeel van het leerproces. Een betrouwbaar oefenmaatje vinden is de sleutel tot veilig en zelfverzekerd oefenen. De beste plaats om ‘oefenmaatjes’ te vinden is in je binnenste of buitenste cirkel.

  • De binnenste cirkel bestaat bijvoorbeeld uit mensen die het dichtst bij je staan. Dit zijn mensen zoals je partner, familieleden of collega’s waarmee je een hechte relatie hebt.
  • De buitenste cirkel bestaat anderzijds uit mensen waarmee je geen relatie hebt. Mensen die jou niet kennen en waarmee je incidenteel communiceert, zoals bijvoorbeeld verkopers, taxichauffeurs, bezorgers of callcenter medewerkers.

Als je oefenpartner(s) uit je binnenste cirkel kiest is het heel belangrijk om vooraf hun medewerking te vragen. Zodoende weet je dat je toestemming hebt om zonder oordeel te struikelen.

Je zou bijvoorbeeld een mondelinge overeenkomst met hen kunnen sluiten in de zin van: “Ik heb interesse in Geweldloze Communicatie en ben er net mee begonnen. Sommige dingen zal ik daarom op een iets andere manier gaan zeggen dan voorheen. Laat het mij alsjeblieft weten als je je op enig moment hierbij niet op je gemak voelt. Ik stel het op prijs als je mij dit meteen wilt laten weten, zodat we hierop kunnen inspelen”.

Door zo’n overeenkomst ontstaat er voor jou een veilige plek om in openheid, zonder angst voor kritiek, te oefenen. Bovendien kun je ook nog eens van je oefenmaatje rechtstreeks waardevolle feedback ontvangen.

Uitdaging voor deze week

Denk in de komende week eens aan iemand in je binnenste cirkel waarmee je een oefenafspraak zou kunnen maken. Oefen meteen ook hoe je dit verzoek zou kunnen formuleren.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.