gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Successen
vieren

Successen vieren met Geweldloze Communicatie verbindt je met je vervulde behoeften en laat je daardoor in een proces van leren stappen.

Tip 9 | Successen vieren op de werkvloer

Vieren is de kern van dankbaarheid, dankbaar zijn voor wat jij en anderen hebben gedaan om de wereld te creëren waarin je wilt leven.

Deze tip wil je vertrouwd maken met het proces van successen vieren binnen Geweldloze Communicatie. Je hebt bijvoorbeeld genoten van een gesprek met een collega of klant en dat wil je vieren. Deze wijze van vieren verbind je met je vervulde behoeften en je kunt daardoor in een proces van leren stappen. Een leerproces dat je bij toekomstige identieke situaties zal ondersteunen je eigen behoeften en die van anderen eenvoudiger te vervullen.

Je kunt echter soms zo verstrikt raken in het benoemen van dingen die ‘beter moeten’, dat je vergeet om te vieren van wat je al bereikt hebt. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige successen zoals een gesprek, een vergadering of een teambijeenkomst die bijzonder prettig verliep, zijn een feestje waard.

Zo’n feestje eindigt helaas soms met een eenvoudige uitspraak zoals “Bedankt!”, of “Goed gedaan!”. Geen van beide uitspraken bieden echter een helder begrip waarvoor je bedankt wordt.

In plaats van de prestatie te vieren met alleen deze lege uitspraken, biedt Geweldloze Communicatie je een kader tot zinvoller successen vieren, rechtstreeks op het niveau van behoeften.

Stel, je viert het feit dat je door empathie te gebruiken de boosheid bij een klant hebt laten verdwijnen. Terwijl je eraan terugdenkt, vraag je jezelf: “Wat voel ik nu en welke behoeften zijn vervuld als gevolg van wat ik deed?” Je zou kunnen antwoorden: “Ik voel me tevreden en zelfverzekerd omdat de klant zei dat ze het prettig vond hoe ik naar haar luisterde. Bovendien, zei ze, dat ze geloofde dat ik om haar situatie gaf. Mijn behoefte aan inbreng en integriteit werd met dit gesprek vervuld.

Welke recente interactie of prestatie wil je vieren?

Probeer het deze week zelf eens

Benoem deze week iets, dat je zou willen vieren op het niveau van de behoeften. Gebruik de hierboven omschreven stappen om dit feestje met jezelf of met anderen te delen. Let vervolgens op elke verandering die je ervaart doordat je op basis van je behoeften viert in plaats van met een eenvoudig ‘goed gedaan’.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie