Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Oefenen
in stilte

Deze tip wil je bevrijden van twijfels om iets nieuws te leren. Een krachtige methode om dit doen is: oefenen in stilte. 

Tip 3 | Oefenen in stilte

Er is bijna niets wat een ander kan zeggen of doen waarop je niet met empathie of een andere vorm van verbindende communicatie kunt reageren

Deze tip wil je bevrijden van twijfels om iets nieuws te leren. Een krachtige methode om dit doen is: oefenen in stilte. Zo heeft niemand iets in de gaten terwijl jij geleidelijk je vaardigheden opbouwt.

Twijfel je erover om Geweldloze Communicatie op de werkplek te gaan gebruiken? Anders gezegd, ben je bevreesd dat collega’s zich zullen afvragen waarom je zo raar praat? Je vrees kan een kip-of-ei-uitdaging worden. Aan de ene kant kun je je afvragen: “Hoe krijg ik de vaardigheden onder de knie als ik bang ben ze te gebruiken?” en aan de andere kant: “Maar hoe gebruik ik ze veilig zonder de vaardigheden te hebben?”

Een krachtige manier om nieuwe communicatievaardigheden op je werkplek te leren gebruiken is onder andere oefenen in stilte. De basisonderscheidingen van Geweldloze Communicatie kun je namelijk oefenen zonder dat iemand het in de gaten heeft. Want een krachtige eigenschap van dit oefenen in stilte is dat je gaat beseffen waar je verbindingsblokkades liggen. Als je de onderstaande twee stappen van deze wijze van oefenen gebruikt, helpen die je de vele manieren te herkennen hoe je met je eigen communicatie de verbinding met anderen blokkeert.

Voer – zoals gezegd – de onderstaande stappen in stilte uit

  1. Let in het bijzonder op de momenten waarop je je minder verbonden voelt wanneer je met een collega of je teamleider praat.
  2. Overweeg vervolgens – wanneer je merkt dat je je niet zo verbonden voelt als je zou willen – of je wellicht bezig bent om een standpunt te verdedigen met de bedoeling om te verklaren, te moraliseren, iemand de schuld te geven, te willen straffen of je gelijk probeert te halen. Elke innerlijke gewaarwording om een ander schuld of schaamte te laten voelen leidt al snel tot het verbreken van een verbinding.
Beseffen dat deze verbindingsblokkades bestaan is een krachtige eerste stap in het leerproces van Geweldloze Communicatie.

Probeer het deze week zelf eens

Neem deze week tijdens een pauze eens 10 minuten de tijd. Denk in stilte na over een gesprek of ontmoeting die niet zo verliep zoals je graag had gewild. Vraag jezelf onder andere af of je gedachten herkent die een blokkade veroorzaakten om in verbinding te blijven. Schrijf ze vervolgens voor jezelf op.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie