gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Omgaan met
frustratie

Deze tip besteed aandacht aan empathie en de afgeleide vormen van zelfempathie en stille empathie.

Als je - vóórdat je begint te spreken - weet welke behoefte je probeert te vervullen en weet welk verzoek je gaat doen heeft dat veel voordelen.

Omgaan met frustratie

Geweldloze Communicatie Tip 4

Deze tip besteed aandacht aan empathie en de afgeleide vormen van zelfempathie en stille empathie om met frustratie om te gaan. Door middel van empathie herken je dat frustraties signalen zijn van onvervulde behoeften. Het oordeelvrij herkennen van deze signalen zal onder andere leiden naar meer betrokkenheid, samenwerking en tevredenheid.

Een werkplek kan een voedingsbodes voor conflicten zijn. Het verschil tussen enerzijds een werkplek die je frustreert en reactief maakt en anderzijds een die betrokkenheid, samenwerking en tevredenheid stimuleert begint met het (her)kennen van je eigen frustraties.

Een frustratie kan een woord zijn, een bepaald gedrag of iets anders dat nare gevoelens in je oproept. Terwijl je gefrustreerd op de prikkel met boosheid of gedrag reageert, waar je later spijt van krijgt, kun je die ook gebruiken als een kans om te herkennen welke behoefte onvervuld bleef.

Zonder dit besef leidt die frustratie je vervolgens weer naar je gebruikelijke reactie, zoals boosheid, oordelen of inwendig gemopper. Wat je gebruikelijke reactie ook is, de kans is groot dat je je behoefte uiteindelijk niet zult vervullen.

Zelfempathie is dan – op het moment dat je gefrustreerd raakt – een effectief middel om te gebruiken, want hierdoor kun je kiezen hoe je wilt reageren. Je gebruikt het omdat je, na een onprettige interactie, weer in contact wilt komen met je gevoelens en behoeften. In het bijzonder de trainingscycluszin zal je – vooral aan het begin van je leercyclus – hierbij goed kunnen helpen:

“Als ik zie of hoor dat … voel ik (me) … omdat ik behoefte heb aan …”

 

Probeer het deze week zelf eens

Probeer deze week eens te ontdekken wat je frustreert. Maak vervolgens voor jezelf een lijst waarin je per situatie opschrijft welk beeld, gedrag, taalgebruik of situatie je prikkelde. Daardoor creëer je een nieuw besef van hun relatie tot je gebruikelijke reacties.

Mens en Communicatie boeken over Geweldloze Communicatie

Mens en Communicatie is in Nederland en Vlaanderen een belangrijke voorvechter en uitgever van boeken over Geweldloze Communicatie.

Geweldloze Communicatie is een fantastische aanvulling op je persoonlijke gewoonte, je diepste drijfveren helder te krijgen, moedig te leren vragen wat je wilt, conflicten op te lossen, relaties te verdiepen en wederkerig tevredenstellende oplossingen met anderen te bedenken.

Met onze boeken over persoonlijke groei en ontwikkeling:

  • kun je uitzonderlijke persoonlijke en professionele relaties creëren,
  • kun je anderen medelevend begrip aanbieden,
  • weet je wanneer en hoe je datzelfde voor jezelf kunt vragen,
  • voorkom en los je misverstanden en problemen op,
  • spreek je je eigen waarheid op een heldere, krachtige manier die eerder tot harmonie leidt dan tot een conflict,
  • creëer je begrip zonder dwang.
 

Of je nu al een tijd aan het leren bent of helemaal aan het begin staat om Geweldloze Communicatie te leren, Mens en Communicatie heeft een veelvoud aan boektitels over Geweldloze Communicatie, in het onderwijs, voor de opvoeding en op de werkplek die jou en de mensen om je heen helpen je emotionele intelligentie, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Woorden die werken, Geweldloze Communicatie voor op de werkplek.

Lees alles over het doen van heldere verzoeken en andere veelvoorkomende werkplek kwesties.

Inclusief 52 handige werkplek communicatie tips.

Auteur: Ike Lasater.

Woorden die werken boek

Stuur een reactie