Mens en Communicatie beeldmerk

gemiddelde leestijd ca. 3 min.

Oefening baart
kunst

Ook voor Geweldloze Communicatie geldt dat er heel veel oefening voor nodig is in het bereiken van meesterschap.

Tip 7 | Oefening baart kunst

Geweldloze Communicatie gaat niet alleen over het veranderen van de manier waarop je praat. Het gaat ook over het veranderen van de manier waarop je denkt, hoe je handelt en hoe je de wereld ziet.

Wellicht ben je bekend met het volgend gezegde: “Vakmanschap is meesterschap.” Dat wil zeggen dat er heel veel oefening voor nodig is in het bereiken van een bepaalde mate aan zelfvertrouwen bij het gebruiken van Geweldloze  Communicatie vaardigheden. Deze tip reikt je enkele gelegenheden aan waar en hoe je – vooral aan het begin van je leertraject – in stilte kunt oefenen. Laat je niet ontmoedigen!

Wacht niet totdat je geprikkeld raakt, boos of kwaad wordt om zelfempathie of stille empathie toe te passen. In het bijzonder de vele gelegenheden op het werk nodigen uit om je te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe belangrijker zelfempathie voor je gaat aanvoelen. Enkele gelegenheden zijn:

Tijdens vergaderingen
Vergaderingen zijn in het bijzonder geschikt om met stille empathie de opmerkingen van je collega’s te vertalen naar gevoelens en behoeften.

Tijdens het forenzen
Wanneer je van en naar het werk forenst zul je wel eens geïrriteerd raken. Haal dan eerst diep adem en gebruik zelfempathie om je met je eigen gevoelens en behoeften te verbinden. Vervolgens pas je stille empathie toe om je te verbinden met – in het bijzonder – de behoeften van de pendelaar of de medereiziger die je zojuist irriteerde.

E-mail
Schrijf eerst een conceptbericht voordat je een boze reactie aan een collega verstuurd. Maak hierbij gebruik van je zelfempathie oefenzinnen. Beschrijf vervolgens je eigen waarneming, gevoelens en behoeften in respons op het gedrag van je collega. Daarna schrijf je nog een oefenbericht waarin je stille empathie toepast en gist welke behoeften je collega door zijn gedrag probeert te vervullen. Eindig tenslotte in ieder geval met een verzoek of iets wat daarop lijkt, zoals bijvoorbeeld: “Is dat wat je bedoelde of heb ik het mis?

Probeer het deze week zelf eens

Houd je deze week eens afwisselend bezig met het oefenen van stille empathie en zelfempathie en let op hoe als resultaat je lichaamstaal, fysieke aanwezigheid en je intentie zich wijzigen.

Support, begeleiding, informatie

Heb je vragen over hoe je Geweldloze Communicatie leert gebruiken? Wil je meer achtergrondinformatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald Borjans

Populair bij lezers

Niell Gibson & Shari Klein

€ 14,95

Frank & Gundi Gaschler

€ 24,25

Mary MacKenzie

€ 27,50

Ike Lasater & Julie Stiles

€ 25,50

Stuur een reactie