Mens en Communicatie

Be The Change
oefening-baart-kunst

“Geweldloze Communicatie gaat niet alleen over het veranderen van de manier waarop je praat. Het gaat ook over het veranderen van de manier waarop je denkt en hoe je de wereld ziet.

Woord vooraf

Wellicht ben je bekend met volgend gezegde: “Vakmanschap is meesterschap.” Wat velen hierbij vergeten is dat er heel veel oefening voor nodig is in het bereiken van meesterschap. Dit geld  ook voor Geweldloze  Communicatie. Deze tip reikt je enkele gelegenheden aan waar en hoe je kunt oefenen. Laat je niet ontmoedigen!

Oefening baart kunst

Wacht niet totdat je geprikkeld raakt, boos of kwaad wordt om zelfempathie of stille empathie te oefenen. In het bijzonder de vele gelegenheden op het werk nodigen uit om te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe belangrijker zelfempathie voor je gaat aanvoelen. Enkele gelegenheid zijn:

Tijdens vergaderingen
Vergaderingen zijn in het bijzonder geschikt om met stille empathie de opmerkingen van je collega’s te vertalen naar gevoelens en behoeften.

Tijdens het forenzen
Wanneer je van en naar het werk forenst zul je wel eens geïrriteerd raken. Haal dan eerst diep adem en gebruik zelfempathie om je met je eigen gevoelens en behoeften te verbinden. Vervolgens pas je stille empathie toe om je te verbinden met – in het bijzonder – de behoeften van de pendelaar die je zojuist irriteerde.

E-mail
Schrijf eerst een conceptbericht voordat je een boze reactie aan een collega verstuurd. Maak hierbij gebruik van je zelfempathie oefenzinnen. Beschrijf vervolgens je eigen waarneming, gevoelens en behoeften in respons op het gedrag van je collega. Daarna schrijf je nog een oefenbericht waarin je stille empathie toepast en gist welke behoeften je collega door zijn gedrag probeert te vervullen. Eindig tenslotte in ieder geval met een verzoek of iets wat daarop lijkt, zoals bijvoorbeeld: “Is dat wat je bedoelde of heb ik het mis?”

Probeer het deze week gewoon eens uit

Houd je deze week eens afwisselend bezig met het oefenen van stille empathie en zelfempathie en let op hoe, als resultaat je lichaamstaal, fysieke aanwezigheid en je intentie zich wijzigen.

Support, begeleiding, inspiratie

Heb je vragen? Wil je meer achtergrond informatie over deze tip of gewoon een reactie sturen of feedback geven, gebruik dan het reactie-formulier onderaan elke tip. Elke reactie wordt door mij persoonlijk beantwoord.

Ik wens je hoe dan ook een inspirerende reis toe en hoop dat de tips een bijdrage leveren aan je persoonlijke welzijn en aan dat van anderen.

Met een hartelijke groet
Harald

 

Geweldloze Communicatie voor iedereen

desk

Op de werkplek

school

In het onderwijs

children

Bij de opvoeding

support

In de
zorg

man

Persoonlijk vlak

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.